Žygiai Lietuvoje: kur galima keliauti pėsčiomis?

Turistiniai žygiai

Žygiai Lietuvoje: kur galima keliauti pėsčiomis?

Vieni į žygius išsiruošia keletui valandų, kiti kelyje praleidžia savaites. Vieniems patinka judėjimas, meditacija ir pabuvimas su savimi, kitiems – bendravimas bei naujos pažintys. Ėjimas pėščiomis skatina kūrybiškumą, o grupinių žygių metu kompanijoje dažnai gimsta naujų idėjų. Galimybė neskubant pažinti savo kraštą vilioja įvairaus amžiaus žmones.

Kokie galimi žygiai yra Lietuvoje?

Pėsčiųjų žygiai tapo tokie populiarūs, kad 2021 metais žygiavimas gali tapti antru nacionaliniu sportu po krepšinio!

Lietuva turi ypatingo grožio Kuršių nerijos regioną, daugybę nacionalinių ir regioninių parkų.  Mūsų miškuose gausu paslaptingų takelių, vedančių po piliakalnius, o net trečdalį visos Lietuvos teritorijos dengia miškai. 

Čia daug gamtos ir erdvės žygiuoti, todėl tokie populiarūs yra įvairiuose Lietuvos regionuose organizuojami turistiniai žygiai su gidu. Internete taip pat galite sužinoti, kokie žygių maršrutai yra tinkamiausi keliaujant savarankiškai.

Vienas iš tikrai gigantiškų žygių maršrutų – Camino Lituano kelias. Jis yra net 500 kilometrų ilgio! Beabejo, tik patyrę žygiuotojai bei piligrimai renkasi nueiti tokį didelį atstumą. Camino Lituano kelias yra suskirstytas į mažesnes atkarpas po 10, 20 ar 30 kilometrų. Tad galima rinktis nueiti ne visą maršrutą, o tik nedidelę jo dalį. 

Kaip pasirinkti tinkamiausią atsižvelgiant į savo fizinį pasiruošimą?

Žygiai, ypač netolimi, tikrai nereikalauja specifinio fizinio pasiruošimo. Beabejo, mankštintis kasdieną yra rekomenduojama dėl bendros sveikatos. Kuo geresnis bus jūsų fizinis pasiruošimas prieš žygį, tuo mažiau skaudės raumenis po jo.

Jei ruošiatės eiti į žygį su grupe ir gidu, rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į pateikiamą informaciją apie žygio sudėtingumą. Vienas pagrindinių rodiklių – žygio atstumas. Žygis gali trukti ne tik vieną dieną ar naktį, bet ir kelias dienas su nakvyne palapinėje. Atsižvelgę į savo fizinę formą, sveikatos būklę bei įpročius apsispręskite, ar žygio numatyti kilometrai – jums įkandami. Tais pačiais kriterijais rekomenduojame vadovautis ir žygį planuojant savarankiškai. 

Kokioje Lietuvos dalyje dažniausiai organizuojami žygiai?

Tarp patyrusių žygeivių populiariausia visada buvo Ignalinos kryptis, tačiau pastaruoju metu sparčiai populiarėja ir Dzūkijos nacionalinis parkas. Jame yra daugybę patrauklių vietų, juodosios keremikos amato centrų bei etnografinių dzūkų kaimų – visa tai siejasi ir su gamta, ir su etnografija.

Vietą žygiavimui rekomenduojama rinktis pagal Gamtovaizdžio atraktyvumo indeksą. Tai šimto balų sistema ir iki šiol daugiasia balų buvo skiriama Ledakalniui, o šiuo metu pirmoje vietoje puikuojasi Žemaitijos didkalvės: Medvėgalis ir Šatrija.

Kaip pasiruošti?

Kiekvienas patyręs žygiuotojas sutiktų su teiginiu, kad geras pasiruošimas – tai sėkmingo žygio garantija. Gamtoje nėra mums įprastų patogumų, todėl viską reikia apgalvoti iš anksto. ⬇

✔ Apranga

  • Neperšlampanti ir neperpučiama striukė
  • Atsarginiai marškinėliai
  • Patogi kuprinė
  • Patogūs ir išmėginti batai
  • Kepurė
  • Akiniai nuo saulės

✔ Įranga

  • Žygių lazdos
  • Pakrautas telefonas
  • Kremas nuo saulės
  • Repelentas nuo vabzdžių
  • Vietos žemėlapis
  • Palapinė, miegmaišis, kilimėlis
  • Ciklopas ir žiebtuvėlis
  • Lengvi kelioliniai indai

Kiek kainuoja?

Smagiausia žygiavimo dalis yra kaina – tai visiems prieinama pramoga, kuri beveik nieko nekainuoja! Žygio maršrutą galite sudaryti patys, tad jums kainuos tik kelionė iki taško, iš kurio pradėsite žygį. Taip pat butelis vandens ir užkandžiai kelionei.

Jeigu neturite patogios aprangos, batų ar palapinės – tuomet reikėtų šiek tie investuoti ir įsigyti trūkstamus žygio atributus. Beabejo, tai investicija – kokybišką aprangą ar įrangą naudosite ne vienerius metus.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.