Turistiniai žygiai į kalnus: į ką atkreipti dėmesį ir kaip pasiruošti?

Turistiniai žygiai į kalnus

Turistiniai žygiai į kalnus: į ką atkreipti dėmesį ir kaip pasiruošti?

Kalnai ir jų grožis yra tai, ką bent kartą savo gyvenime turėtų patrti kiekvienas. Todėl pėščiųjų žygiai 2021 metais tampa vis labiau populiarėjančiu laisvalaikio praleidimo būdu. Vieniems tai puikiai praleistas pusdienis gamtoje, kitiems – tikras kantrybės ir ištvermės patikrinimas. Kaip pa­si­ruoš­ti žy­giams ir ką rei­kėtų ži­no­ti, kad at­min­ty­je išlik­tų tik puikūs įspū­džiai ir teigiamos pa­tir­tys?

Kaip pasiruošti žygiui į kalnus?

 ✔ Pasirinkite tinkamą laiką ir patikrinkite orų prognozes

Jei norite pasimėgauti maloniu oru ir per daug nesušalti, pirmąjį savo žygį į kalnus planuokite vėlyvą pavasarį, vasarą arba ankstyvą rudenį. Rekomenduojame dieną prieš išvykstant nepamiršti patikrinti orų prognozes.

Svarbiausia, kad nebūtų stiprių audrų bei liūčių – jos gali būti pavojingos ne tik pirmą kartą keliaujantiems, bet ir patyrusiems. Silpno lietaus tikrai nevertėtų išsigąsti, nes orai kalnuose keičiasi itin greitai, tad jei ką tik lijo, po minutės jau gali nebelyti. 

✔ Suplanuokite maršrutą

Jei planuojate į kalnus žygiuoti su gidu, šį punktą galite praleisti. ⬇

Sklandi kelionė prasideda dar tuomet, kai namuose yra suplanuojami kelionės maršrutai.

Sudarinėdami maršrutus, atkreipkite dėmesį į atstumą, planuojamą užkilti aukštį ir nuspėjamą žygio laiką. Jei žygiuosite pirmą kartą, rekomenduojame neužsibrėžti per didelių tikslų. Internete rasite informacijos apie vietovę, į kurią keliausite bei rekomenduojamus maršrutus.

✔ Atkreipkite dėmesį į takų žymėjimą

Dar vienas dalykas, kurį svarbu žinoti – kalnų takų žymėjimas. Skirtingose šalyse jis dažniausiai būna nevienodas. Išsiaiškinkite, kaip žymimi takai tuose kalnuose į kuriuos vykstate.

✔ Užkandžiai ir gėrimai

Žygis į kalnus – aktyvi ir daug energijos reikalaujanti veikla. Būtent dėl to reikia pasirūpinti tinkamais užkandžiais. Rinkitės pagal savo poreikius, tik nepamirškite, kad lengvai gendantys produktai – netinka. Būtinai pasiimkite vandens, taip pat termosą šiltai arbatai. 

Kokią aprangą rinktis?

Pasiruošimas į kalnus nėra toks sudėtingas, kai atkreipiame dėmesį į svarbiausius dalykus. Vienas didžiausių prioritetų – tinkama apranga. ⬇

Trekingo batai

Sėkmingam žygiui po kalnus visų pirma reikia kokybiškų trekingo batų. Neilgiems ir nesudėtingiems maršrutams pakaks ir lengvų trekingo batelių. Jeigu planuojate įveikti akmenuotą ir statų kalną, jums būtinai reikia įsigyti trekingo batus aukštu aulu. Tokie batai bus ne tik patogūs, bet ir apsaugos nuo čiurnos traumų.

Prieš perkant avalynę, patariame ją pasimatuoti. Jei planuojate devėti specialias trekingo kojines, rinktės puse dydžio didesnius trekingo batus. Taip pat nepamirškite, kad avalynę reikia prižiūrėti ir reguliariai naudoti nuo vandens apsaugančias priemones.

Apranga

Renkantis drabužius, pirmiausia reikia įvertinti, kiek dienų praleisite žygyje. Kalnuose oras dažnai neprognozuojamas, todėl net ir vasarą reiktų neužmiršti šiltų drabužių.

  • Termo drabužių komplektas. Jei žygis truks ne vieną dieną, patartina turėti du komplektus.
  • Neperšlampamų bei neperpučiamų drabužių komplektas. Nepamirškite jų net jei žygis truks vos vieną dieną. 
  • Trekingo kojinės, apsaugančios kojas nuo pūslių.
  • Plonos pirštinės, apsaugančios nuo šalčio, vėjo ir drėgmės.
  • Galvos apdangalas. Dieną dėvėkite kepuraitę nuo saulės. Miegant kalnuose, pravers šilta kepurė. 
  • Akiniai nuo saulės. Atsiminkite, kad saulė kalnuose labai stipri.

Kokia įranga reikalinga?

Kuprinė

Atkreipkite dėmesį į kuprinės kokybę bei tai, ar ją patogu nešti ant pečių. Rekomenduojame rinktis tokią, kuri turi uždangalą nuo lietaus. Vienadieniams žygiams į kalnus patariama naudoti nedideles 20–40 litrų talpos kuprines. Jei ruošiatės nakvynei – rekomenduojame 50–60 litrų.

Тrekingo lazdos

Тeleskopinės trekingo lazdos žygyje reikalingos lygsvarai palaikyti, keliaujant kalnų takais sumažina traumų pavojų. Patartina įsigyti sulankstomas trijų dalių lazdas. Trekingo lazdos ilgis turėtų būti toks, kad sulenkus ranką 90 laipsnių kampu, lazda siektų žemę.

Palapinė ir miegmaišis. Palapinę patartina įsigyti dvisluoksnę. Pirkdami ją, atkreipkite dėmesį į svorį. Vienvietės palapinės sveria apie 1,5 kg, dvivietės – 2,5–3 kg. Miegmaišiai pasirenkami pagal oro temperatūrą. Neužmirškite ir turistinio kilimėlio, apsaugančio nuo žemės skleidžiamo šalčio.

Ciklopas. Keliaudami į kalnus kelioms dienoms, su savimi būtinai turėkite ant galvos dėvimą prožektorių. Sutemos kalnuose nusileidžia daug anksčiau.

Dujinis balionėlis. Taip pat svarbu atsiminti, kad skirtingai nuo žygių miškuose, kur lengvai galima rasti malkų laužui, kalnuose maistas gaminamas dujinio balionėlio pagalba. Jums taip pat reikės turistinių indų iš lengvo metalo. 

Kaip pasiruošti fiziškai ir morališkai?

Žygiai kalnuose yra ištvermės reikalaujantis užsiėmimas, todėl fizinis pasiruošimas  – tikrai pravers. Rekomenduojame daugiau pasportuoti ir paruošti savo kūną didesniam, nei įprastai, fiziniam krūviui. Sportuoti galite savarankiškai arba sporto klube. 

Planuojant daugiau dienų praleisti kalnuose, rekomenduojama tam nusiteikti morališkai ir susitaikyti su tam tikrais nepatogumais. Kalnuose nėra dušo, kaip ir išalkęs čia neužsisakysi picos. Tinkamas psichologinis nusiteikimas gali padėti įveikti visas žygyje kilusias negandas.

Kur organizuojami žygiai?

Įvairios šalys Europoje gali didžiuotis nuostabiais kalnynais, tačiau HI MOUNTAINS komanda ypatingai rekomenduoja Gruziją. Mūsų organizuojami 8 dienų trukmės turistiniai žygiai po Sakartvelą nepalieka abejingų. 

Žygio programa patikrinta, pražygiuota, paruošta su dideliu dėmesiu ir atsakomybe. Tai grupinė kelionė su gidu Tadu Jeršovu. Žygio sudėtingumo lygis vidutinis, tad jis bus tinkamas daugumai be ypatingo ar specialaus pasiruošimo.

Kiek tai kainuoja?

Hi MOUNTAINS komanda turi jau daugiau nei 10 metų kelionių organizatoriaus patirtį. Per tą laiką mes ne tik įgavome patirties, bet pažinome tiek savo klientus, tiek kelionių kryptis. Todėl galime pasiūlyti bene žemiausias kainas ir geriausius pasiūlymus. Žygio po Skartvelą kaina vienam asmeniui – 960 Eurų!

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.