Dviračių žygiai: aktyvus laisvalaikis gamtoje 

Dviračių žygiai

Dviračių žygiai: aktyvus laisvalaikis gamtoje 

Važiavimas dviračiu – nuostabus būdas aktyviai praleisti laisvalaikį bei pabūti geroje kompanijoje arba atvirkščiai – visiškoje vienatvėje. Taip keliaudami tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, geriau pažinsite kraštą bei aplankysite daug įdomių vietų. Su dviračiu galima važiuoti ten, kur su automobiliu patekti negalėtumėte – pasivažinėti pajūriu, paupiais ir miško takeliais.

Žygiai dviračiais ne tik leidžia pakeliui daug ką pamatyti, bet ir neteršia gamtos. 2021 metais, kaip niekada anksčiau, tapo svarbu atrasti pramogų gryname ore. Todėl norėdami įkvėpti meilę dviračiams dalinamės, kaip tinkamai pasiruošti žygiams, kad jie būtų sklandūs bei kupini įspūdžių.

Kaip pasiruošti žygiui dviračiais?

Tam, kad žygis netaptų tikru iššūkiu, nepamirškite, kad svarbiausias kelionės etapas yra pasiruošimas. ⬇

✔ Kaip pasirinkti dviratį?

Dviratį reikia rinktis atsižvelgus į savo ūgį ir svorį. Tai daug svarbiau nei iš kokios medžiagos jis pagamintas ar kokia jo komplektacija. Nebijokite parduotuvėje ar nuomos punkte išbandyti skirtingus dviračius. Nėra vienos aiškios formulės, kaip galima paskaičiuoti, koks dviratis jums tinkamiausias. Tai labai individualus dalykas, nes net būdami vienodo sudėjimo, turime skirtingus laikysenos įpročius bei važiavimo stilių. Atkreipkite ypatingą dėmesį į sėdynę ir įsitikinkite, kad ji jums tikrai patogi.

Dviračių žygiams gamtoje rinkitės kalnų dviračius – jie nėra brangūs bei tinkami važinėtis tiek vaikams, tiek senjorams. Kalnų dviračiai yra specialiai pritaikyti važinėtis nelygiais keliais. Taip pat turistiniams žygiams tinka ir kelioniniai dviračiai, turintys aštuoniolika ar dvidešimt vieną pavarą. Tokie dviračiai komplektuojami su bagažine, turi patogius purvasaugius bei žibintus.

✔ Žygio maršrutas

Rinkdamiesi maršrutą, įvertinkite savo patirtį, norus bei fizines galimybes. Nerekomenduojame pradedantiesiems rinktis laibai ilgų maršrutų arba tokių, kurie būtų ekstremalūs. Priklausomai nuo pasirinkto maršruto, žygis gali trukti vieną dieną arba keletą dienų su nakvyne. Tokiu atveju, reikėtų pasiimti viską, kas reikalinga nakvynei gamtoje.

✔ Įranga

  • Palapinė, miegmaišis, kilimėlis
  • Ciklopas ir žiebtuvėlis
  • Lengvi kelioniniai indai
  • Pakrautas telefonas
  • Kremas nuo saulės
  • Repelentas nuo vabzdžių
  • Žygio maršruto žemėlapis

✔ Apranga

  • Neperšlampanti ir neperpučiama striukė
  • Atsarginiai marškinėliai
  • Patogi kuprinė
  • Patogūs ir išmėginti batai
  • Kepurė bei akiniai nuo saulės

Kaip tokie žygiai vyksta?

Keliavimas dviračiu gali turėti skirtingus tikslus. Jūs galite rinktis gamtinius maršrutus, tiesiog norėdami daugiau laiko praleisti miške. Taip pat jus gali sudominti turistiniai maršrutai, leidžiantys pamatyti įdomius istorinius ar gamtinius objektus. Jeigu pasirinksite vienos dienos maršrutą, važiavimas bus lengvesnis ir paprastesnis. Suplanavus žygį su nakvyne, jis bus ilgesnis, sudėtingesnis ir jums teks gabentis daugiau daiktų bei maisto, reikalingų nakvynei. Sudarinėdami maršrutą būtinai paskaičiuokite pertraukas sustojimams ir poilsiui. 

Kas organizuoja žygius?

Internete rasite nemažai megėjų asociacijų, kurios organizuoja grupinius dviračių žygius su gidu. Tačiau tai gali būti ir savarankiškai jūsų organizuojami žygiai dviračiais. Galite keliauti vienas arba su grupe draugų bei artimųjų.

Kiek tai kainuoja?

Geriausia pramogų su dviračiais dalis – kaina. Jeigu turite dviratį, žygis jums beveik nieko nekainuos. Jei neturite – nėra būtina pirkti, nes galima išsinuomoti puikų, tokiems žygiams tinkamą dviratį parai ar kelioms paroms už tikrai nedidelę kainą. Jei dviračių žygį organizuojate savarankiškai, jums kainuos maistas (priklausomai nuo to, kokios trukmės žygį suplanavote). Nusprendus važiuoti net keletą dienų su grupe draugų ir vengiant keliauti su palapinėmis, rekomenduojame apsvarstyti idėją visiems išsinuomoti sodybą nakvynei. Internete rasite daugybę sodybų nuomai tame regione, kuriame ketinate keliauti.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.