Viskas apie slidinėjimo pirštines

Viskas apie slidinėjimo pirštines

Turbūt tai galima pasakyti apie kone kiekvieną įrangos dalį, bet slidžių ir snieglenčių sporte, pirštinės atlieka labai svarbią funkciją. Tiesa ta, kad šąlančios rankos nėra tiesiog diskomfortas, bet kalnuose nesunkiai gali baigtis ir trauma, kurios galima labai lengvai ir maloniai išvengti, turint tinkamas pirštines. Jos skiriasi labiau nei galima pamanyti iš pirmo žvilgsnio, tad šįkart – viskas apie tai, ką reikia žinoti apie pirštines prieš perkant.

Kumštinės ir pirštuotos pirštinės

Pirmas sprendimas, kurį reikės priimti, yra forma. Ar labiau reikės pirštuotų pirštinių judrumo, ar kumštinių šilumos? Tiek vienų, tiek kitų galima rasti labai įvairių, o neretai ir pagamintų iš tų pačių medžiagų. Kumštinės pirštinės dėl savo struktūros teikia daugiau šilumos, nes pirštai dalinasi viena kišene ir taip išlaiko daugiau šilumos, kitaip nei pirštuotas variantas. Vis dėlto, kai kuriose situacijose kumštinę pirštinę gali tekti tiesiog nusiimti, kad pavyktų pasiekti kišenių turinį, atsiliepti telefonu arba pasitaisyti akinius (kita vertus, daugeliu šių atvejų tektų nusiimti ir pirštuotą pirštinę). Yra ir tarpinių, trijų pirštų variantų, kurie daugiau ar mažiau apjungia abiejų savybes.

Pirštinių šiltumas

Tiek kumštinės, tiek pirštuotos pirštinės suteikia skirtingą šilumos kiekį, tad reikia ieškoti kažko, kas atitiktų asmeninius poreikius. Jei slidinėjate šiltesniu oru, geriau rinktis ne tokias šiltas, bet gerai vandenį sulaikančias pirštines. Prie didesnio minuso reikia atkreipti dėmesį į savo pačių rankas. Ar jos greit sušąla? O gal galite mieste visą žiema praleisti apskritai be pirštinių, o rankos vis tiek bus šiltos? Šilumos kiekį nustato išorinio sluoksnio medžiaga, insuliacijos kiekis ir kaip gerai sulaiko vandenį bei leidžia kvėpuoti pirštinės membrana. Čia galioja ta pati taisyklė, kaip ir visai slidinėjimo aprangai – sausa, reiškia šilta, o norint, kad būtų sausa, pirštinė turi gerai kvėpuoti.

Pirštinių išorinis sluoksnis

Sintetinis sluoksnis
Didesnė daugumo slidinėjimo pirštinių turi sintetinį sluoksnį išorėje (paprastai nailoninį). Aukštos kokybės gaminiuose naudojamos kvėpuojančios medžiagos, padengtos politetrafluoretileno (dar žinoma kaip Teflon®) membrana. GORE-TEX® modeliai turi papildomą membraną tarp išorinio sluoksnio ir insuliacijos. Ši technologija naudojama tiek kumštiniams, tiek pirštuotiems variantams. Vietose, kur pirštinė dyla greičiau (delnai ir pirštai) sintenės pirštinės paprastai būna padengtos apsaugine medžiaga, kuri gali būti ir odinė.

Odinis sluoksnis

Oda yra išbandyta ir tinkama medžiaga pirštinėms. Dažniausiai tai bus karvės arba ožkos oda ir ji gali būti žymiai lankstesnė nei nailonas, be to, natūraliai atspari vandeniui. Apdirbtos odos (dengta riebalais, vašku arba derva) ir akytos membranos kombinacija odines pirštines paverčia nepralaidžiomis vandeniui ir vėjui, ir kartu labai šiltomis. Tinkamai prižiūrint, jos gali atlaikyti daugelį sezonų.

Pirštinių membrana

Šlapios rankos netrunka pavirsti šaltomis rankomis, o dažniausia šlapių pirštinių priežastis yra prakaitavimas ir geras oro pralaidumas iš vidaus. Vandeniui nepralaidžioje pirštinėje membrana būna tarp išorinio sluoksnio ir insuliacijos ir turi mikroskopines skylutes, kurios yra per mažos patekti vandeniui, bet pakankamai didelės išgaruoti prakaitui. Atsparumas ir pralaidumas vandeniui priklauso daugiausiai nuo membranos.

GORE-TEX® membrana yra kažkas panašaus į tarpinį sluoksnį tarp išorinio ir insuliacinio sluoksnių. Puikiai sulaiko išorinį vandenį ir puikiai garina jį iš vidaus.

Hipora® medžiaga yra nepralaidi vandeniui, nepralaidi vėjui ir kvėpuojanti bei turi poliuretano dangą, kuri žymi tuo, kad yra tampresnė už kitas. Turi mikroskopines poras visame paviršiuje, kuris neleidžia įsiskverbti vandeniui, bet leidžia jį išgarinti.

WINDSTOPPER® medžiaga apsaugo tik nuo vėjo ir garina vandenį, bet nuo jo neapsaugo iš išorės. Tokiose pirštinėse yra mažiau sluoksnių, todėl jos kiek lengvesnės ir tinka šaltam bei sausam klimatui. Dažnai jos būna dengtos vandeniui atspariu sluoksniu, kuris apsaugo nuo lengvo lietaus, bet didesnėje liūtyje tokios pirštinės peršlaps kiaurai.

Pirštinių insuliacija

Tinkamai insuliuotos pirštinės turėtų suteikti pakankamai šilumos ir gerai kvėpuoti, tačiau neturėtų varžyti judesių. Renkantis insuliacijos kiekį reikia atkreipti dėmesį į tai, kokios bus slidinėjimo sąlygos ir temperatūra bei tai, kaip greit rankos sušyla ar sušąla. Jei ketinate slidinėti prie įvairių temperatūrų, verta pagalvoti apie kelias poras. Vis dėlto, storesnės pirštinės nebūtinai reiškia, kad jos bus ir šiltesnės. Tai priklauso pirmiausia nuo medžiagos, kuria pirštinės apšiltintos.

Pūkai geriausiai tinka ten, kur sausa. Jie yra geriausia insuliacinė medžiaga, kurią gali pasiūlyti gamta ir idealiai tinka ten, kur labai šalta, o judėti tenka nedaug. Pūkinės pirštinės daromos iš pūkų gumulėlių ir plunksnų mišinio, kuris sulaiko orą ir neišleidžia šilumos. Sunku surasti geresnį variantą šaltam ir sausam orui, bet peršlapusios tokios pirštinės džius ilgai.

Primaloft® naudoja patentuotą sintetinį mikropluoštą, kuris padeda išlaikyti šilumą. Tai labai geras pasirinkimas esant didelei drėgmei. Ši medžiaga ne tokia šilta, kaip pūkai, užtat ji lengvai kvėpuoja, ji nepraleidžia vandens ir net sušlapusi nepraranda šiluminių savybių.

Thinsulate™ pagamintas iš ypač plono mikropluošto, kuris pasižymi puikiomis savybėmis ir visiškai nevaržo judesių.

Pirštinių pamušalas

Pamušalas yra papildomas pirštinių sluoksnis, esantis ten dėl patogumo. Tai gali būti natūrali arba dirbtinė vilna ar kitos medžiagos; dažniausiai prekės ženklai pasirenka vieną kaip savo firminę. Tipinis pamušalas yra sintetika, gerai garinanti drėgmę nuo odos membranos link. Būna pirštinių, kurių pamušalai yra neprisiūti prie likusios pirštinės dalies. Su tokiomis pirštinėmis šilumos galima pridėti būtent tiek, kiek tą dieną reikia.

Pirštinės rankogalis

Rankogalio ilgis yra daugiau ar mažiau skonio reikalas. Slidinėjant svarbiausia, kad sniegas nelįstų į striukę, tad kokio ilgio rankogalio reikės, priklausys nuo striukės. Kai kurie jų skirti nešioti po striuke, kiti – ant jos.

Trumpas rankogalis baigiasi ties riešu ir leidžia jį lengvai sukioti. Striukės rankogaliai dedami ant jų ir geriausias rezultatas bus su ta striuke, kuri turi velkro lipdukus rankogaliams pasiaurinti.

Ilgas rankogalis skirtas nešioti ant striukės rankovės ir suteiks daugiau apsaugos nuo sniego. Vis dėlto, jį galima laisvai nešioti ir po striuke.

Pirštinės dydis

Turbūt nereikia aiškinti, kad tinkamas dydis yra svarbu. Tinkamas dydis reiškia daugiau judrumo, šilumos ir komforto. Idealus dydis yra tada, kai pirštinė jaukiai apgaubia ranką, o išskėtus pirštai galuose įsispaudžia keletą milimetrų į medžiagą. Svarbu žiūrėti, kad visas delnas būtų viduje, o riešas uždengtas. Suspaudus kumštį pirštinė turėtų leisti juos pilnai sulenkti. Esama įvairių dydžių numeracijos sistemų, bet dažniausiai jų dydis matuojamas pagal plačiausią delno vietą.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.