Treniruotės prieš slidinėjimo kelionę

Treniruotės prieš slidinėjimo kelionę

Slidinėjimo kelionė nėra poilsinė – kuo anksčiau susitaikysite su šia tiesa, tuo bus lengviau po to. Taip, slidinėjimo kelionėje galima patirti vienus geriausių įspūdžių gyvenime, tačiau tam prireiks jėgų ir ištvermės. Pasiruošti tam yra mažų mažiausiai pravartu, nes į savaitę slidinėjimo nuo ryto iki vakaro šokti tiesiai nuo fotelio ar ofiso kėdės bus nelengva, sukels streso ir skausmo

To galima išvengti ir visai nesunkiai. Slidinėjimas apskritai yra sportas, tačiau kartu ir labai specifinis sportas, reikalaujantis specifinių raumenų tvirtumo. Pasitreniravę vos keletą savaičių ne tik mažiau kankins nuovargis kalnuose, bet griuvimo atveju ir sumažinsite traumos tikimybę.

Pradedam? Pradedam!

Treniruotė šešios savaitės iki kelionės

1) Pradėkite nuo aerobikos
Jei ligšiol reguliariai nesitreniravote, pradėkite nuo lengvos aerobikos programos. Susiimti patartina likus bent šešioms savaitėms iki slidinėjimo (dar geriau – du mėnesiai). Nesvarbu, ar rašysitės į sporto klubą, ar treniruositės namuose, įtraukite į programą 20 minučių lengvo kardio. Nebūtinas didelis intensyvumas – svarbu pagreitinti širdies ritmą ir pagerinti fizinę būklę, kad lengviau pasitiktumėt atostogų iššūkius.

2) Numeskite truputį svorio
Pricipas toks – kuo daugiau jūsų kūno masės sudaro riebalai, tuo daugiau reikės tempti su savimi tiek į viršų, tiek apačion. Nepulkite laikytis radikalių dietų, užteks privengti riebaus maisto ir saldumynų, ir svoris pradės po truputį kristi. Pora numestų kilogramų kalnuose tikrai pasijus.

3) Treniruokite reikalingus raumenis
Raumenys, kurie daugiausiai dirbs slidinėjant, yra blauzdos ir keturgalviai (šlaunys). Slidinėjant (tiek slidėmis, tiek snieglente) daug jėgų reikalauja pastangos išlaikyti pusiausvyrą, todėl stenkitės apjungti pusiausvyros ir raumenų stiprinimo treniruotes. Vienas iš pavyzdžių yra pritūpimai ant balanso treniruoklis (BOSU ar kokios nors spec. pagalvėlės).

4) Išbandykite pačiūžas
Paprastas būdas išmankštinti reikiamus raumenis yra pačiūžos arba riedučiai. Čiuožinėjimui balansas ir koordinacija laikomi labai panašiai, o taip pat priprasite prie slydimo jausmo. Žinoma, dar geriau nepatingėti nuvažiuoti į Druskininkus, kur paslidinėsit kaip mini kalnuose.

Treniruotė dvi savaitės iki kelionės

Metas pradėti daryti tempimo pratimus. Niekas nemėgsta jausmo, kai tenka kėblinti medinėmis ir skaudančiomis kojomis. Iš viso yra šeši raumenys, kuriuos reiktų pratampyti, kad būtų lengviau išvengti patempimų ir plyšimų. Kai kurie šių judesių gana specifiniai, todėl greičiausiai įprasta treniruotė ar kitas sportas jų neapima.

1) Keturgalviai raumenys – stovėdami arba gulėdami ant šono pritraukite vienos kojos kulną prie užpakalio, šlaunis laikydami vieną prie kitos.

2) Pakinklio raumenys – yra daug būdų jiems treniruoti, bet kad ir kurį bedarytumėte, visada šiek tiek sulenkite kelius. Tokiu būdu tempsite raumenis, o ne sausgysles.

3) Apatinė nugaros dalis – gulėdami ant nugaros, pritraukite kelius prie krūtinės ir laikykite šią poziciją 30 sekundžių, tada vieną koją ištieskite, o laikydami kitą koją sulenktą, pasisukite liemeniu į jos pusę keliu siekdami grindų. Pakartokite tą patį su kita koja.

4) Blauzdos – paprasčiausias būdas yra tiesiog pasistiebti ant pirštų galų ir pasvirti šiek tiek į priekį. Taip pat galima vieną koją pastatyti šiek tiek už nugaros ir laikyti jos kulną prie žemės.

5) Abduktoriai – atsisėskite ant grindų, praskėskite kojas ir suglauskite padus. Tada bandykite pritraukti juos prie užpakalio. Jei norite, galite alkūnes pridėti prie vidinės kojų pusės, kad padidintumėte tempimą.

6) Klubiniai blauzdikaulio raiščiai – ypač svarbūs slidininkams, nes jiems reikia sukinėti kojas per šlaunį. Kad juos pratampytumėte, atsistokite dešiniu šonu prie sienos per ištiestą ranką (ją laikykite prie sienos), ištieskite kairę koją ir lenkitės link sienos. Tą patį padarykite ir kita puse.

Stenkitės išlaikyti tempimą 20-30 sekundžių, tada atpalaiduokite raumenis.

Treniruotė kalnuose

Gal atrodo kiek kvailokai, bet apšilti prieš pirmą nusileidimą labai svarbu ir dienos pabaigoje raumenys jums už tai padėkos.

1) Pasukiokite rankas ir kojas jų neįtempdami – tai paruoš raumenis intensyvesniam judėjimui.
2) Pasiremdami lazdomis pasukiokite kojas į priekį, atgal bei į šonus.
3) Laikydami lazdas už nugaros pasukiokite jas nuo vieno šono prie kito, tada pabandykite pasilenkti į vieną ir į kitą pusę.
4) Sulenkite kelius ir laikydami įsmeigtas lazdas ir pasukiokite liemenį apie 30 sekundžių.

Svarbiausia, nedarykite tų pačių pratimų, kurie aprašyti anksčiau ir stipriai raumenų netempkite – tai juos gali laikinai susilpninti, kas prieš slidinėjimą – ne į naudą.

Atsipalaidavimas po slidinėjimo

1) Šilta vonia arba pirtis – jas rasite daugumoje kurortų. O kai jau būsite atsipalaidavę, pakartokite visų raumenų grupių pratimus po 20-30 sekundžių. Kitą dieną tikrai bus lengviau.

2) Jei jaučiate skausmą sąnariuose, suvyniokite į rankšluostį šiek tiek sniego arba ledo – padės numalšinti skausmą.

3) Išsidrėbkite ant minkštos kėdės viename iš Apres-ski barų – naudinga ir sielai ir kūnui.

Slidinėti važiuojam jau visai greitai – geriausia pradėti tiesiog dabar!

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.