Šv. Kalėdos – be abejonės, viena svarbiausių metų švenčių, kurią daugelis praleidžia šeimos rate. Tačiau jei šiais metais neturite didelių planų ir galite su artimaisiais išvykti slidinėti į kalnus, jūsų laukia įsimintina kelionė, kupina magiškų Kalėdų akimirkų Italijos Alpėse.
Hi Mountains šiais metais siūlo praleisti Kalėdas penkiuose slidinėjimo kurortuose: Madonna di Campiglio, Sestriere, La Thuile, Pila ir Cervinia. Nesvarbu kurį pasirinksite, visuose juose jausis šventinė nuotaika ir puikiai paslidinėsite.
Visi šie slidinėjimo kurortai priskiriami prie geriausias sniego sąlygas turinčių kurortų Italijoje. Madonna di Campiglio ir La Thuile įsikūrę maždaug 1500 metrų aukštyje, Pila – 1800 metrų aukštyje, o Sestriere ir Cervinia – net aukščiau nei 2000 metrų. Taip pat didžioji dalis šių kurortų slidinėjimo zonų yra aukščiau nei du kilometrai, o Cervinia trasos kyla net virš trijų.
Dėl aukštų kalnų šiuose kurortuose sezonas prasideda pakankamai anksti. Cervinia trasos jau atidarytos spalio mėnesį, o kiti kurortai startuoja lapkričio pabaigoje arba pirmosiomis gruodžio dienomis. Dažniausiai nuo pat pirmų dienų aukštai įsikūrusiuose kurortuose būna pakankamai natūralaus sniego, todėl beveik visos trasos pradeda veikti labai greitai. Tai užtikrina ir plačiai išvystytas dirbtinio sniego patrankų tinklas, kuris skirtinguose kurortuose dengia nuo 50 iki 95 procentų trasų.
Reikėtų pažymėti, kad sezono pradžioje slidinėjimo trasos šiuose kurortuose paprastai būna tuštesnės, nes pagrindinis turistų antplūdis prasideda tik gruodžio pačioje pabaigoje. Tai reiškia trumpesnes eiles prie keltuvų ir daugiau erdvės ant trasų. Jei turite galimybę slidinėti bent du kartus per sezoną, pradėti nuo kalėdinės savaitės yra vienas geriausių pasirinkimų.
Be žiemos sporto, slidinėjimo atostogos per Kalėdas suteikia galimybę patirti autentišką šventinę atmosferą Italijos Alpėse. Tuo metu kurortai spindi kalėdiniais papuošimais, restoranai dažnai siūlo specialius šventinius pietus ir vakarienes, gatvėse galite įsigyti įvairiausių rankdarbių ir paragauti kalėdinės italų virtuvės gardumynų. Be to, kiekvienas kurortas turi skirtingas pramogas ir renginius, nuo naktinių slidinėjimo sesijų iki šventinių koncertų ir įvairių renginių tiesiog miestelių gatvėse, kurie sukuria nepakartojamą kalėdinę atmosferą.
Madonna di Campiglio šiuo metų laiku prisipildo kalėdinės nuotaikos – miestelis pasipuošia girliandomis ir dekoracijomis. Šventinį laikotarpį pradeda Kalėdų eglutės įžiebimo ceremonija, kurią lydi muzika ir vietinių menininkų pasirodymai. Gatvėse galima sutikti amatininkų, prekiaujančių rankų darbo gaminiais, tačiau pagrindinė kalėdinė mugė vyksta netoliese esančiame Pinzolo miestelyje. Pinzolą ir Madonna di Campiglio jungia keltuvai, tad apsilankyti didžiausioje regiono kalėdinėje mugėje tikrai nebus sudėtinga.
Rendena slėnis, kuriame yra įsikūręs Madonna di Campiglio miestelis, nuo seno garsėja vytintos mėsos gaminiais. Čia verta paragauti polentos su vytintomis dešrelėmis, garsiojo Spressa sūrio bei įvairių regionui būdingų pyragų, tokių kaip morkų, duonos, obuolių ar itališkos štrudelio versijos. Prie šių skanėstų puikiai derės karštas vynas vin brulé arba populiarus kokteilis bombardino.
Sestriere yra visiška priešingybė tradiciniams Italijos kalnų miesteliams. 1930 metais įkurtas slidinėjimo kurortas buvo vienas pirmųjų pasaulyje miestelių, pastatytų išskirtinai slidinėjimui, o pagrindinis jo finansuotojas buvo FIAT kompanija. Nors čia nerasite tipinio senamiesčio, per Kalėdas Sestriere būna šventiškai papuoštas, o pagrindinė šventinių renginių vieta – piazza Fraiteve aikštė.
Miestelis yra įsikūręs dviejų kilometrų aukštyje, todėl pagrindinis privalumas čia visada bus geros slidinėjimo sąlygos neperkrautose trasose, kurių iš viso yra 400 km. Puiki vieta pradėti sezoną.
Kalėdiniu laikotarpiu viešbučiai ir restoranai ruošia specialius meniu, įtraukdami įvairius šventinius patiekalus. Sestriere yra Pjemonto regione, todėl būtinai pasidairykite tradicinių šio krašto valgių, tokių kaip Agnolotti del Plin – nedidelių raviolių, įdarytų mėsa ar daržovėmis, arba Bagna Cauda – karšto padažo, gaminamo iš ančiuvių, alyvuogių aliejaus ir česnako, kuriame mirkomos šviežios arba virtos daržovės. Paragaukite Panettone ir Pan d’Oropa pyragų, kuriuose šiame regione dažnai naudojami vietiniai riešutai, arba klasikinį Pjemonto desertą Bonet, gaminamą iš šokolado ir amaretti sausainių.
Tuo tarpu La Thuile, skirtingai nei Sestriere, yra klasikinis Italijos kalnų miestelis Aostos slėnyje, kurio 150 km slidinėjimo zona lygiai taip pat nusidriekusi tiek per Italijos, tiek per Prancūzijos Alpes. Kaip ir visi Italijos miesteliai, La Thuile per Kalėdas bus gražiai ir šventiškai pasipuošęs, gatvėse bus prekiaujama rankų darbo suvenyrais ir kulinariniais skanėstais.
Miestelyje vietiniai muzikantai arba chorai dažnai organizuoja kalėdinius koncertus, kuriuose yra atliekama tiek klasikinė, tiek liaudiška kalėdinė muzika. La Thuile garsėja savo Kalėdų mišiomis, kurios vyksta vietinėje bažnyčioje Kūčių vakarą. O šių metų pagrindinis renginys bus mago pasirodymas, kuris įvyks kelios dienos po švenčių.
Iš valgių paragaukite tradicinės sriubos Soca, kilusios iš La Thuile ir populiarios visame Aostos slėnyje. Šis sotus patiekalas gaminamas su vietiniais ingredientais, tokiais kaip kopūstai, bulvės, svogūnai ir žymusis vietinis Fontina sūris. Taip pat išbandykite sūrio fondiu, kurio pagrindą irgi sudaro Fontina sūris. Šis kreminis sūrio mišinys įprastai valgomas su duona arba bulvėmis – tai puikiai tinkantis valgis kalėdinio laikotarpio vakarams.
Pila yra mažiausias slidinėjimo kurortas, kuriame siūloma sutikti Kalėdas. Jis įsikūręs pačiame Aostos slėnio centre, 1800 m aukštyje ir labiau primena Sestriere, nes tai nėra tipinis kalnų miestelis – visame miestelyje dominuoja slidininkams skirti viešbučiai. Slidinėjimas Piloje bus puikus, nes kurortas yra aukštai, o trasos paprastai neperkrautos. Tačiau nors miestelis ir bus šventiškai pasipuošęs, pagrindiniai Kalėdų renginiai vyks Aosta miestelyje, kuris yra sujungtas gondoliniu keltuvu su Pila, todėl lengvai pasiekiamas.
Aosta miestelis yra viso slėnio sostinė, dėl savo istorijos ir turtingo kultūrinio palikimo dar vadinamas „Alpių Roma“. Šio miestelio Kalėdų mugė, žinoma kaip Marché Vert Noël, yra viena iš gražiausių šiaurės Italijoje. Mugė paverčia senamiestį magiška žiemos pasaka nuo lapkričio pabaigos iki sausio pradžios. Tai viena ir didžiausių Kalėdų mugių – ji vyksta keliose miestelio aikštėse, o prekybininkai įsikuria dekoruotose mediniuose namukuose.
Po mugės galite užsukti kur nors vakarienės bei paragauti tokių valgių, kaip Lardo d’Arnad. Tai ypatingai švelnūs kiaulienos lašiniai, brandinti su druska, prieskoniais ir žolelėmis. Lardo d’Arnad yra saugomas kulinarinis paveldas, dažniausiai patiekiamas ant skrudintos duonos arba su vietiniais sūriais. Taip pat Valpellinentze Soup – sotus troškinys su kopūstais, duona ir Fontina sūriu, kuris atspindi vietos virtuvę. Tai yra tradicinis regiono patiekalas, mėgstamas šaltuoju metų laiku, ir jį galima rasti daugelyje restoranų Aostoje.
Paskutinė slidinėjimo atostogų per Kalėdas kryptis yra Cervinia, dar vienas miestelis Aosta slėnyje. Tuo pačiu tai vienas žinomiausių Italijos slidinėjimo kurortų, kurio slidinėjimo zona yra susijungusi su Šveicarijos Zermatt kurortu, o pagal dydį yra viena didžiausių Alpėse. Cervinia, kaip ir Sestriere, įskūrusi 2000 m aukštyje, o slidinėjimo sezonas čia prasideda dar spalio mėnesį. Miestelis visada gražiai pasipuošia per Kalėdas, miesto aikštėje prie bažnyčios įžiebiama eglė, o daugiau kalėdinių renginių vyksta gretimame miestelyje Valtournenche, kuris yra šio regiono centras. Valtournenche ir Cervinia yra sujungti keltuvais ir trasomis, todėl apsistojus Cervinia miestelyje, nebus sunku aplankyti regiono centrą, kuriame dažniausiai renkasi amatininkai ir prekiauja rankdarbiais bei įvairiais skanumynais.
Cervinia miestelyje ar trasose rasite tikrai pakankamai restoranų, kur galėsite paragauti vietinių valgių. Kadangi Cervinia taip pat yra Aosta slėnio kurortas, todėl virtuvė čia nelabai skirsis nuo kitų šio slėnio miestelių. Tačiau jei užmatysite kur nors Carbonade Valdostana, tai ši vyne troškinta jautiena, patiekiama dažniausiai su Polenta Concia, Valtournenche ir aplinkiniuose kalnų kaimuose itin mėgstama polenta, praturtinta sviestu ir gausiai paskaninta Fontina sūriu, bus būtent tai ko reiktų šaltą kalėdinį vakarą.
Slidinėjimo atostogos per Kalėdas Italijos Alpėse yra nuostabi proga pabėgti nuo miesto šurmulio ir pasinerti į žiemos pasaką. Baltos Alpių viršūnės, šviežias, žvilgantis sniegas ir kalėdinės šviesos kalnų kurortuose sukuria ypatingą atmosferą, kurios niekur kitur nepajusi. Čia galima ne tik grožėtis šventiškai papuoštais miesteliais, bet ir mėgautis tradiciniais italų kalėdiniais patiekalais, įvairiais renginiais ir pasirodymais. Po dienos, praleistos slidinėjant ir mėgaujantis nuostabiais kalnų vaizdais, susėskite šventinės vakarienės šiltoje, jaukioje užeigoje. Visa tai gali būti ne tik naujas šventimo būdas, bet ir galimybė patirti Kalėdas be kasdienių rūpesčių ir įsipareigojimų.
„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.