Pašaukė į kalnus? Ką reikėtų žinoti pirmąkart keliaujantiems slidinėti?

Pašaukė į kalnus? Ką reikėtų žinoti pirmąkart keliaujantiems slidinėti?

„Kalnai tai pliusas, prie kurio linkiu prisikalti kiekvienam“, – sako ilgametis HiMountains klientas Mantas Jurevičius, o mes su juo pilnai sutinkam. Manto kišenės ne tik kalnų sniego, bet ir patirties pilnos, tad siūlom jos pasisemti. Dalinamės 10-ies patarimų rinkiniu: tips and tricks pirmąkart keliaujantiems slidinėti.

1. Į kalnus reikėtų ne važiuoti, o skristi

Skrisi į kalnus – skriesi ir slidinėjimo trasose!

Negaiškite laiko važiuodami  autobusu ar automobiliu. Prarastas laikas kelionėje  neatperka sutaupytų pinigų: dvi paros pirmyn, dvi atgal, kiek suvalgyta , kiek pragerta, + dienos trukmės aklimatizacija atvykus = košmaras!

Kokios fizinės bei moralinės būklės jūs būsite po dviejų parų kelionės ? Pirmas slidinėjimas – tarsi pirmas pasimatymas, tad reikia būti geriausios formos, maksimaliai pasiruošusiam ir susikoncentravusiam į tikslą, kitaip gresia išgirsti žodį „kitas“.

2. Neskubėkite pirkti slidinėjimo inventoriaus

Deja, egzistuoja tikimybė, kad slidinėjimas neprilips ir pinigai išleisti ant inventoriaus bus išmesti į ištirpusį sniegą. Tik tuomet, kai slidinėjimas taps liga, įsigykite ski batus.

Apie ski batus: net jei jaučiatės įgavę patirties, neskubėkite pirkti pačių brangiausių sportui skirtų ski batų. Nesirūpinkite dėl batų dizaino – slidinėjant kalnuose jie nesimato, nes viršutinę batų dalį uždengia kelnės, o apatinę dengia sniegas ir ledu apšalę slidžių apkaustai. Svarbiausia- patogumas !

3. Nepagailėkite pinigų slidžių nuomai

Slidžių nuomos punkte nesirinkite pigiausių, pradžiamoksliams skirtų variantų – dažnai jie yra visiškas šlamštas. Čia vertėtų netaupyti ir apsimesti pažengusiais. Jei norite pasirodyti prieš kitus ir išsiskirti prabanga – iš anksto pasidomėkite naujausias slidžių modeliais ir žinosite ko ieškoti nuomos punkte.

4. Merginoms: nesigėdykite kilogramų

Apie amžių meluoti galite į valias, bet apie savo svorį kalnuose – niekada. Ski rent technikams neteisingai nustačius jūsų kūno masę gali kilti ne mažesnių už kalnus problemų. Jei nurodysite mažesnį svorį, slidžių apkaustai bus netinkamai sureguliuoti ir slidės kris be jokios rimtos priežasties. Nuomos punkte net rekomenduotina pasakyti, kad sveriate +5 kg daugiau.

5. Greičio venkite kelyje, ne kalnuose

Čia greičio pedalo spausti bijoti nereikėtų. Pradedantieji čiuožia lėtai ir labai atsargiai, o tai, kad ir kaip keistai skambėtų, kaip tik gali sukelti įvairias traumas. Kalnų slidės paklusnios TIK išvysčius greitį. Jei padarysite klaidą čiuoždami greitai – slidės atsikabins nuo kojų ir smagiai pračiuošite ant užpakalio. Jei padarysite klaidą čiuoždami lėtai – apkaustai nepajus svorio perkrovos ir slidės nenukris, o tai gali sukelti rimtas traumas.

6. Mokykitės kristi iš naujo

Prieš pradedant čiuožti BŪTINA pasimokyti kristi: visi suaugusieji tvirtai žino, kad einant slidžiu keliu reikia būti pasiruošus kristi ant rankų. Kalnuose – visiškai atvirkščiai. Šioje vietoje geriausi ski instruktoriai yra vaikai! Stebėkite, kaip mažyliai mokydamiesi vaikščioti krenta tik ant užpakalio ir visai nenaudoja rankų apsisaugojimui, spyruokliuoja tik kojos. Čiuožiant kalnų slidėmis nukristi ant nugaros yra neįmanoma (pamėginkite stovėdami ant slidžių loštis atgal, kad nukristumėte ant nugaros – nepavyks). Kad ir kas trasoje atsitiktų, nesilenkite į priekį. Pasilenkus į priekį kūno svoris apkrauna slidžių priekinę dalį, o suvaldyti priekiu apkrautas slides yra labai sunku net įgudusiems slidininkams.

7. Rinkitės kuo mažiau apkrautas trasas

Nepergyvenkite dėl savo klaidų- pažengusiesiems jūs tikrai netrukdote – jie mato ir prognozuoja jūsų veiksmus. Čainykas čainyko nemato ir, juo labiau, jo veiksmų neprognozuoja. Būtent nenuspėjami, neprognozuojami slidininkų veiksmai gali sukelti skaudžias pasekmes. Todėl reikėtų rinktis kuo mažiau apkrautas mėlynąsias trasas ir stebėti, kas vyksta aplinkui.

8. Venkite laipsnių

Negerkite stipraus alkoholio. Sutrikusi judesių koordinacija pareikalaus papildomų fizinių jėgų, o tai greitai išsekins kojų raumenis ir slidinėjimo diena bus sugadinta. Ką bekalbėti apie saugų slidinėjimą apskritai! Kenčiantiems dangus – po slidinėjimo Après ski!

9. Kruopščiai pasirūpinkite batų vidpadžių džiovinimu

Po kiekvienos dienos išmontuokite ski batų vidpadžius ir neškitės į viešbučio kambarį džiovinti. Šlapi, drėgni batai = šąlančios kojos = sugadinta slidinėjimo diena.

10. Susidraugaukite su kliūtimis

Pramokę slidinėjimo ABC, trasoje imituokite itin greitą sustojimą bei ekstremalų kliūčių apvažiavimą. Kaip kliūtis rinkitės nejudančius, negyvus ar įsivaizduojamus daiktus. Jei kliūtimis rinksitės kitus slidininkus, pradžiamokslius ar vaikus – persikelsite į begalvių čainykų kategoriją, bet apie juos gal kitą kartą…

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.