Kaip išsirinkti snieglentės batus?

Kaip išsirinkti snieglentės batus?

Slidinėjimas gali būti magiška, kone transcendentinė patirtis – kai atrodo, kad lenta suaugusi su kūnu, o pats kūnas ir sniegas tampa vieniu. Tačiau to patirti turbūt neteks, jei kojos vis taikysis pabėgti iš batų, bus peršlapusios ar pradės skaudėti. Kaip tvirtai batas laikysis prie kojos, ar su juo bus šilta ir sausa, – didžiąja dalimi tai priklauso nuo to, ar pasirinkta tinkamas sniego apavas. Apie tai šįkart ir kalbame.

LANKSTUMAS

Bato lankstumas nurodo, ar batas bus labiau kietas ar minkštas. Kietesni batai pasižymi geresne atrama bei manevringumu esant dideliam greičiui – kas labai praverčia, jei mėgsti agresyvų karvingą. Minkštesni batai ne tokie stabilūs, tačiau su jais patogiau šokinėti ir sukinėtis parke. Tie, kurie mėgsta abu (taigi, didžioji dauguma), dažniausiai ieško vidutinio kietumo universalaus varianto.

Visuotinai priimto standarto matuoti lankstumui kaip ir nėra – kiekvienas gamintojas turi savo sistemą, tačiau galima atsiminti tokias gaires:

Freestyle stilius: Minkšti batai (1-4)
All-Mountain stilius: Vidutinio kietumo batai (5-7)
Freeride/Backcountry stilius: Vidutinio kietumo-kieti batai (5-10)
Race/Freecarve stilius: Kieti batai (7-10)

VARSTYMAS


Pagrindiniai snieglentės batų varstymo tipai yra viso labo trys: tradicinis, užtraukiamas ir BOA (trosas ir ritė). Po jų dar seka įvairios, dažniausiai brangesnės, pagrindinių tipų modifikacijos. Viskas priklauso nuo to, kiek planuoji slidinėti: keletui kartų per metus pilnai užteks nebrangių tradicinio varstymo batų, dažnam ar viso sezono slidinėjimui verta rinktis užtraukiamus raištelius arba BOA sistemą.

Tradiciniai raišteliai
Šie raišteliai ir yra tiesiog laiko patikrinti įprasti raišteliai. Tai pats pigiausias variantas iš trijų. Gali užtrukti, kol atrasi sau tinkamiausią būdą jiems suvarstyti, bet juos gali suveržti tiksliai tiek, kiek reikia, kad nenuspaustų kurios nors vienos vietos. Taip pat juos nesunku ir nebrangu pakeisti, kai nusidėvi ar plyšta. Vis dėlto, ilgiau slidinėjant jie gali atsipalaiduoti, o norint juos suveržti teks nusiimti pirštines.

Užtraukiami raišteliai
Tai varstymas, kuriam užtenka įkišti koją į batą, patraukti ploną virvelę į viršų ir pritvirtinti ją tam skirtoje spynoje. Ypač tvirta virvė eina per visą bato ilgį ir tolygiai jį prispaudžia prie kojos. Norint nusiimti batą, tereikia atlaisvinti spyną. Greita, paprasta ir patogu, tačiau gali būti, kad vietomis batas taip ir liks nepakankamai priveržtas. Be to, pasitaiko, kad tokie raišteliai atsilaisvina, o jam nutrūkus, pačiam pakeisti turbūt nepavyks.

BOA
BOA sistema veikia panašiai kaip užtraukiami raišteliai, tik vietoj virvės naudojamas metalinis trosas, o vietoj spynos – metalinė ritė bato priekyje, kurią sukant batas priveržiamas. Norint batą atlaisvinti, tereikia rutuliuką patraukti. Kai kurie batai su šia sistema turi dvi ar tris priveržiamas vietas, kurios reguliuojamos atskirai viena nuo kitos. Batai su šia sistema dažniausiai būna vieni brangiausių.

VIDINIS BATAS



Išimami ir prisiūti
Viena geriausių išimamų vidinių batų savybė yra ta, kad juos galima išimti ir išdžiovinti iškart po naudojimo. Juos išvėdinus kita diena bus tikrai šiltesnė ir malonesnė. Be to, gerai išdžiovintas batas linkęs tarnauti ilgiau.

Su prisiūtais batais to nepadarysi, tačiau po slidinėjimo juos vis tiek teks prapūsti fenu prieš paliekant džiūti patiems. Aukštos kokybės prisiūti vidiniai batai gali būti pagaminti iš greit džiūstančios antimikrobinės medžiagos, idant nesusidarytų nemalonus kvapas ar pelėsis. Vis dėlto, tendencija yra tokia, kad prisiūti dažniausiai kainuoja pigiau, juos modifikuoti sunkiau, o prisireikus pakeisti, teks keisti visą avalynę.

Formuojami šiluma
Geras prisitaikymas prie kojos yra vienas svarbiausių dalykų renkantis batą. Kad nereiktų iki galo veržti apkaustų ir raištelių, galima rinktis vidinius batus, kurie prisitaiko prie kojos formos šiluminiu formavimu. Toks formavimas gali būti išankstinis arba automatinis.

Su pastaruoju viskas labai paprasta – užsimauni batus ir pasivaikštai po namus, kol vidinis batas įšils ir pradės taikytis prie kojos. Išankstinis formavimas daromas arba parduotuvėje specialiais prietaisais, arba namuose su fenu: batas pirma įšildomas, o tada keliolikai minučių vidun kišama koja.

BATO DYDIS

Gal skamba paradoksaliai, bet dydis yra vienas paskutinių dalykų, renkantis snieglentės batus. Dažniausiai jis bus toks pat, kaip įprastų batų, bet tuo negalima aklai pasitikėti. Pora svarbių dalykų:

Kojinės
Geriausia jas neštis tiesiai į parduotuvę. Snieglentei pritaikytos kojinės ne tik padės išlaikyti kojas sausas, bet taip pat su jomis bus šilta bei patogu snieglentės batuose. Taip pat jos bus ir storesnės nei įprastos medvilninės.

Pirštai ir kulnai
Stovint kaip ant lentos (pėdos pečių plotyje, keliai sulenkti, nugara tiesi), turėtum galėti nykščiu paliesti bato priekį. Jei batas pirštus spaudžia, – šalin! – batai netinka. Tada geriau pabandyti puse ar visu dydžiu didesnius. Taip pat reiktų patikrinti, kiek pakyla kulnas – stenkis laikyti padą ant grindų, o pats pasilenk į priekį. Šiek tiek pakilti jis, žinoma, turėtų, bet jei lieka daug laisvos vietos, geriau paieškoti kitų variantų. Greituose posūkiuose tai gali virsti rimta problema.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.