Ką pasiimti į slidinėjimo kelionę?

Ką pasiimti į slidinėjimo kelionę?

Jeigu šiemet jūsų pirmas kartas kalnuose, pataikėt kur reikia. Nepulkit pirkti visko iš eilės, pagalvokit ko tikrai gali prireikti ir atsipalaiduokit. Perskaitę būsit visiškai pasiruošę keliauti ir turėti geriausią laiką gyvenime be jokio galvos skausmo. Jei ką pamiršom, pasidalinkit komentaruose.

Slidinėjimo apranga – Kelnės ir striukė

Speciali slidinėjimo striukė ir kelnės (gali būti ir kombinezonas) yra dalykai, kurių neišvengsi – su džinsais juk neslidinėsi. Dauguma žmonių aprangą perka, bet jei važiuojate pirmąkart, dabar pats laikas pagalvoti, ar negalėtumėt kažko pasiskolinti. Net jei tai reikštų išblukusio kombinezono, gauto iš klasės draugo slidinėjimo laikų, nešiojimą – kas čia tokio? Gali būti, kad kitą kartą slidinėti vyksite labai tolimoje ateityje (o gal išvis nepatiks, būna ir taip), tad būsit įsigiję brangų ir nelabai reikalingą daiktą. Aprangos nuoma vietoje – kartais nusisekantis dalykas, tačiau jei nerasit sau tinkamo dydžio arba nudėvėjimas bus didesnis nei norėtųsi, nenustebkit.

Orai kalnuose keičiasi labai greitai, todėl tam reiks būti pasiruošus. Visada geriausia rengtis sluoksniais – auksinė taisyklė ta, kad trys plonesni sluoksniai visada bus geriau nei du storesni. Su daugiau sluoksnių būsite paslankesni ir visada galėsite tinkamai apsirengti būtent tos dienos orui. Arčiausiai kūno turėtų būti speciali termo apranga, po jos seka viršutinis fliso sluoksnis (ar tiesiog šltas džemperis), o jau tada striukė. Kelnės – slidinėjimo arba kalnų, po kuriomis šaltą dieną taip pat pravers papildomas sluoksnis. Nevėjuotą dieną kalnuose gali būti neįtikėtinai šilta, bet saulei nusileidus arba pakilus vėjui, temperatūra kaip mat nukris.

Absoliuti dauguma pradedančiųjų pirmą dieną skundžiasi, kad jiems per karšta. Nieko keisto, krūvis bus didelis, o išlaikyti balansą pradžioje sunku. Nieko baisaus, su laiku jėgų reikės mažiau, o slidinėti bus smagiau. Gal pačią pirmą dieną itin daug drabužių nereikės, bet atostogoms judant į antrą pusę ar šiaip šaltesnę dieną, jau pradėkit rengtis rimčiau.

Slidinėjimo apsaugos ir aksesuarai

Šalmas yra absoliučiai būtina apsauga. Pirmosiomis dienomis bus daug griuvinėjimo, tad šalmas padės išvengti mažų mažiausiai galvos skausmo, o kitą kartą ir rimtos traumos. Jį įsigyti galima už 200-300 Lt arba išsinuomoti vietoje, bet jei biudžetas leidžia, tai yra tas daiktas, į kurį visada apsimoka investuoti daugiau.

Slidininkams kita apsauga gal ir nėra būtina (nors dėl to vieningo sutarimo nėra), tačiau jei ketinate leistis snieglente, būtinai turėkite minkštosios apsaugas. Ant užpakalio krisite daug ir kas žino, ar natūralus minkštumas padės išvengti skausmo visą savaitę. Tam yra specialūs paminkštinti arba pakietinti šortai – žiūrėkit, kas labiau patinka.

Ypač taupyti nereiktų pirštinėms. Su pigiomis pirštinėmis vakare nebejausit rankų (o gal ir smagų nušalimą pasigausit). Net jei tai pirma jūsų kelionė, siūlom rinktis tik žinomų gamintojų prekes. Geros pirštinės bet kokiu atveju bus žiemą naudojamas dalykas, todėl jas pirkti visada apsimoka.

Svarbu ir tinkamos kojinės. Slidžių/snieglentės batams pritaikytos kojinės, žinoma, yra geriausias pasirinkimas, bet tiks ir, pavyzdžiui, žygio kojinės. Svarbiausia nesivežti futbolo kojinių, tokių kurios nesiekia bato viršaus ir nedėvėti dviejų. Pastarasis atvejis yra garantuotas būdas įsigyti nuospaudų.

Pasirūpinkit ir apatine veido dalimi – tam yra didelis kaukių, pošalmių, movų ir šalikų pasirinkimas.

Įranga – slidės ir snieglentė

Ko tikrai nereikia pirkti pradedantiesiems, tai pačios snieglentės arba slidžių. Net jei radot gerą nuolaidą arba kas nors pardavinėja pigiai, neskubėkite.

Slidžių ir snieglentės technologijos nestovi vietoje ir visada išlošite pasinaudoję šiuolaikine (ir gerai prižiūrėta) įranga. Nauja lenta ar slidės naujokui yra pinigų švaistymas, vienareikšmiškai. Jei įranga skirta pažengusiems, su ja bus sunkiau išmokti ir kristi bus skaudžiau. O nusipirkę pradedančiųjų įrangą, ją išaugsite per porą savaičių. Kitaip tariant, įsigysit kažką, su kuo arba bus per sudėtinga mokytis, arba neįdomu per kitas atostogas.

Batų irgi geriau iškart nepirkti – juos vėliau priderinsit prie slidžių/snieglentės pasirinkimo.

Apsauga nuo saulės – kremas ir akiniai

ABSOLIUČIAI būtina tiek odai, tiek akims. Kai kurie klaidingai mano, kad esant žemai temperatūrai, saulė nėra tokia kenksminga. Priešingai, UV radiacija jau dviejų kilometrų aukštyje yra gerais 27% stipresnė lyginant su nuliniu jūros lygiu. Be to, sniegas atspindi didelę dalį spindulių atgal į viršų. Taip kad saugokit odą taip, kaip saugotumėt Viduržemio jūros paplūdimyje vasaros vidury.

Žala, kurią kalnų saulė gali padaryti akims, dažnai nepataisoma arba daug kainuoja, nors padarinių galit nepastebėti pirmuosius keletą metų. Dauguma žmonių anksti pastebi, jei kažkas negerai būna su oda (ankstyvas senėjimas, vėžio požymiai), akis patikrinti sunkiau.

Odos apsaugai ieškokit kremo nuo saulės su tiek SPF, kiek tik rasit (25 yra absoliutus minimumas). Veido nudegimas yra tikrai bjaurus dalykas, kurio nelinkėtume niekam. Akių apsaugai įsigykit 100% nuo UV apsaugotus akinius. Geriausia rinktis specialius slidinėjimo akinius, bet jei norit kažko, ką galėtumėt naudoti ir vasarą, tvirtai besilaikantys sportiniai akiniai nevėjuotą dieną tiks ir ant kalno. Bet kokiu atveju, nepirkit pačių pigiausių – pora posūkių ir nebematysit, kur važiuojat.

Vakaro apranga

Dieną leisit kalnuose, kur ir slidinėsit, ir valgysit, ir ilsėsitės ant šlaito arba vienoje iš kavinių, tad ten būsit su slidinėjimo apranga. Bet vakare taip pat norėsis kažkur išeiti. Miestelyje bus snieguota ir apledėję, bet vaikščioti daug tikrai nereiks (gyvenamoji vieta, baras, kitas baras, trečias baras…), tad turėkit džinsus, šiltą striukę, marškinėlius po ja, kepurę su šaliku, paprastus miesto batus ir būsit laimingi. Kurortai dažniausiai būna visiškai neformalūs, tad aukštakulniai ir švarkai tikrai nebūtini.

Kiti pravartūs dalykai

• Fotoaparatas – patiems atsiminti, draugams ir giminėms parodyti, į feisbuką įkelti…
• Lūpų balzamas ir kiti drėkinantys kremai – pamatysit, pravers.
• Kepurė, šalikas, pirštinės ir kiti šilti dalykai vakarui miestelyje.
• Visokie pakrovėjai – verta turėti ir nešiojamą atsarginį telefonui.
• Vaistai nuo skausmo, peršalimo, pleistrai etc.
• Viskas, ką vežtumėtės į bet kurią kitą kelionę.
• Gera nuotaika.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.