Snieglenčių tipai ir slidinėjimo stilius

Snieglenčių tipai ir slidinėjimo stilius

Snieglentės tipas ir slidinėjimo stilius – vieni svarbiausių kintamųjų formulėje, kuria skaičiuojamas snieglentės dydis. Slidinėjimo stilius labai priklauso nuo paviršiaus, kuriuo leidžiamasi. Vieniems patinka viskas, kiti labiau linksta tik prie puraus sniego arba parko. Idant stilius – dalykas specifinis, atitinkamai yra ir specifiniam paviršiui skirtų lentų. Šie dalykai tiesiogiai susiję. Pavyzdžiui, puriu kalno sniegu turbūt nereiktų leistis gatvės lenta be briaunų, o pasirinkti specialiai šiam paviršiui pritaikytą daiktą. Būtent todėl reikėtų šį tą žinoti apie snieglenčių tipus ir kuo jie skiriasi.

Kad būtų lengviau susigaudyti, koks yra paties stilius ir kurios snieglentės jam reiktų, žemiau išskirtos visos kategorijos. Žinoma, tai yra tik gairės pačiai pradžiai. Juk neretai snieglentės būna keleto tipų kombinacijos, pavyzdžiui, All-mountain-freestyle modeliai, skirti slidinėjimui įvairiais paviršiais, bet turintys ir parko snieglentės žaismingumo. Atradęs sau tinkamiausią slidinėjimo stilių ir snieglentės tipą, per gerą žingsnį priartėsi prie tobulai tavo asmeninius poreikius atitinkančios pjaustymo lentos.

All-Mountain SNIEGLENTĖS

Dauguma snieglentininkų yra judrūs žiemos padarai, kurie nori išbandyti viską, ką kalnas gali pasiūlyti, todėl natūralu, kad all-mountain yra populiariausias slidinėjimo stilius. Jei pagavai save svarstantį, jog prieš pradedant sukiotis tarp medžių visai neatsisakytum ir kelių ratų parke, visai gali būti, kad esi vienas iš tų maniakų, kuriems reikia viso kalno. Kitaip tariant, jei esi smalsus nuotykių sniege ieškotojas, ši kategorija – kaip tik tau.

All-mountain lentos tipas skirtas prisitaikyti prie visko: ją gali pasiimti šuoliams parke, linksmybėms vamzdyje, lėkimui lyginta trasa ar pasilaidojimui šviežio ir puraus sniego pusnyje. Tokios lentos tinka viskam. Snieglentės, kurios patenka į all-mountain kategoriją, būna įvairių formų ir išlenkimų. Tereikia rasti patinkančią kombinaciją ir mėgautis.

Be kita ko, šis lentos tipas idealiai tinka pradedantiesiems. All-mountain lentos universalumas leis čiuožti kur tik nori, kol atrasi labiausiai patinkanti stilių.

Freestyle SNIEGLENTĖS

Jei daugiau laiko praleidi ant vilkimo lyno ir turėklų negu ant keltuvo, o vamzdis, sniego parkas ar tiesiog skersgatvis yra tavo mėgstamos vietos, vadinasi patenki į freestyle kategoriją. Žinoma, freestyleriai gali čiuožinėti ir kitur, bet jiems labiausiai rūpi progresas parke, vamzdyje ar gatvėje, kur jie naudoja šiam stiliui pritaikytas lentas.

Laisvojo stiliaus snieglentės dažniausiai yra kiek mažesnės ir lankstesnės. Trumpumas leidžia lengviau sukiotis atliekant triukus, o lankstumas – juos stilizuoti. Tokios lentos dažniausiai turi nemirtingą pagrindą ir kaip reikiant kalančias briaunas – jų tikrai prireiks atlaikyti parko išbandymams. Freestyle lentų priekis ir galas yra simetriški, o išlenkimas gali būti plokščias, tradicinis, atbulinis ar kuri nors jų kombinacija.

Šis lentos tipas taip pat mėgstamas pradedančiųjų dėl mažo svorio ir atlaidaus lankstumo. Mažesnė lenta leidžia pradedantiesiems išmokti valdyti lentą lengviau bei greičiau.

Freeride snieglentės

Jei manai, kad čiuožti snieglente galima tik ant sniego, greičiausiai esi prisiekęs freerideris. Freeride stilius apima tiek nugludintas trasas, tiek užmiesčio kalvas. Kitaip tariant: yra sniego – bus ir veiksmo. Šis stilius labiausiai paplitęs tarp tų, kuriems pasisekė gyventi ten, kur yra tikrų kalnų arba iškrenta pakankamai sniego. Freeride yra snieglenčių sporto branduolys ir visada bus didele šio sporto dalimi. Back-country yra visai kitas pasaulis, kuriam įveikti reikės tinkamo įrankio – specifinės Freeride lentos.

Freeride tipo lentos dažniausiai yra ilgesnės už kitas. Būtent tie keli ekstra centimentrai ir yra tai, kas padeda išsilaikyti puraus sniego paviršiuje. Tokios lentos dažniausiai vienpusės, tačiau pasitaiko ir simetriškų. Taip pat jos yra standesnės – tai prideda papildomo vikrumo ir stabilumo bombarduojant ir pjaustant pusnis dideliu greičiu.

Splitboarding snieglentės

Jei esi grynakraujis snieglentininkas (toks, kuris viską daro savaip), tada dviejų dalių snieglentė gali būti kaip tik tau. Karas tarp slidžių ir snieglentės jau kurį laiką pasibaigęs. Kažkada ėmė ir atėjo metas suvienyti abu sniego padargus didžiausio malonumo vardan. Splitboardai skirti tiems, kurie negali pakęsti laukimo prie bilietų kasos ar keltuvo. Galimybę čiuožti šie žmonės užsidirba užlipdami kiekvieną centimetrą, kurį nusileidžia.

Splitboardai yra ekstremali freeride atmaina. Tai dviejų dalių įnagis, kurį gali tiek sujungti į snieglentę, tiek išskirti į slidžių porą. Tai – užmiesčio snieglentininko fantazijos išsipildymas. Slidės skirtos užkopti į naujai atrastas vietoves, o jas sujungus – leistis žemyn. Tai ideali konstrukcija nuotykių ieškotojams, kuriems didžiausias nuotykis yra atrasti bei išbandyti dar neužkariautus šlaitus.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.