Slidžių Batai: Kaip Išsirinkti?

Slidžių Batai: Kaip Išsirinkti?

Leidimasis slidėmis nuo kalno absoliučiai priklauso nuo trasų kokybės, tavo kūno ir slidinėjimo įrangos harmonijos. Nepatogios kelnės ar spaudžiantys batai, deja, kitą dieną spaus lygiai tiek pat. O be patogių slidinėjimo batų apie kalnus galima iš viso pamiršti.

Šių pirkimas nėra jau tokia paprasta užduotis. Procesas gali užtrukti nuo keletos valandų iki kelių vizitų vienoje ar kitoje parduotuvėje. Šio žiemos sporto rinka yra tankiai užpildyta pačiais įvairiausiais brandais: nuo pigesnės iki pasaulinį pripažinimą pelniusios įrangos. Atskiros firmos parduoda skirtingus modelius, atitinkančius individualius kiekvieno slidininko poreikius. Kaip nepasiklysti pasiūloje ir išsirinkti tinkamus slidžių batus?

PATARIMAS NR.1

Matuokitės, matuokitės, matuokitės. Jeigu galite nepirkti slidinėjimo batų internetu, nepirkite. Kitu atveju – būkite tikri, kad galėsite juos grąžinti. Kokia gera bebūtų nuolaida ar kokie apie-tokius-visada-svajojau jie pasirodytų. Visi slidinėjimo batai turi savitas kietumo indekso, patogumo, šilumos, drėgmės ir reakcijos į judesį charakteristikas. Šių savybių aprašymas internete gali sužavėti, tačiau, kaip yra iš tikrųjų, išsiaiškinsite tik juos apsiavę. Svarbiausia, raskite parduotuvę, kuri žino, kaip pardavinėti slidinėjimo batus.

SLIDINĖJIMO BATŲ ANATOMIJA

Tradicinius slidžių batus sudaro plastikininis išorinis kiautas ir minkšta vidinė dalis – vadinamoji kojinė šilumai ir komfortui užtikrinti. Svarbiausias išorinio kiauto rodiklis yra kietumo indeksas (sutartinai žymimas kaip flex index).

PATARIMAS NR.2

Labai svarbu, kad be pagražinimų ar sumenkinimo atsakytumėte sau, kokio tipo slidininkui save priskiriate pagal slidinėjimo dažnumą, techniką ir meistriškumą. Nuo to priklauso beveik absoliuti dauguma jūsų būsimų batų niuansų.

Comfort stiliaus batai puikiai subalansuoti pradedantiesiems bei atostogų slidininkams. Jie minkšti ir lankstūs, todėl dauguma klaidų lieka neužfiksuotos. Puikiai slidėse besijaučiantiems ir nevengiantiems eksperimentuoti slidinėjimo greičiais bei paviršiais, reikia šiek tiek daugiau kontrolės batuose. Šiems profesionalai rekomenduoja rinktis kietesnius, vidutinio lankstumo (flex index 80-110), tinkamai koją apspaudžiančius batus, leidžiančius pilnai reguliuoti savo judesius ir galinčius užtikrinanti staigią reakciją greituose posūkiuose.

Tarp juodų trasų ir off-piste klodų migruojantiems ir prie įvairaus sniego gylio bei reljefo prisitaikantiems ekspertams būtina rinktis standžius, mažai lanksčius (flex index 120-150) ir kojai tobulai tinkančius slidinėjimo batus, preciziškai reaguosiančius į kiekvieną judesį. Nemažai slidinėjimo virtuozų renkasi kiek mažesnės apimties ir ilgio batus, o paskui drauge su slidinėjimo batų guru apdairiai juos pritaiko prie pėdos.

Turėkite omenyje, kad moterims ir vyrams skirtų slidinėjimo batų kietumo indeksas nėra vienodas. Visų lygių slidininkėms siūlomi kiek minkštesnio išorinio kiauto batai negu vyrams. Pradedančiosioms su 50-60 flex index‘u, įgudusioms – 65-80, ekspertėms – 85-100 ir lenktynininkėms su 110 ir didesniu kietumo indeksu.

PATARIMAS NR.3

Eidami rinktis batų, pamirškite apie vilnones ir mūvėkite kiek įmanoma plonesnėmis kojinėmis, su kokiomis ir leistumėtės nuo kalno.

Slidžių batai be išimties privalo būti tinkamo dydžio, kitaip – nieko neišeis. Visi žiemos sporto įrangos išminčiai nepaliauja kartoti, jog tie tinkamo dydžio batai, greičiausiai, pasirodys ankštoki. Užsidėjus kitus, gali apimti nušvitimas, nes koja dar niekuomet jokiame bate nesijautė taip patogiai. Kalnuose jais pasidžiaugsite dvi dienas, trečią dieną, kai vidinė bato dalis galutinai prisitaikys prie kojos formos suprasite, kad jie yra per laisvi. Jeigu išsirinkote visais aspektais Jums skirtus batus, gali prireikti net penkių dienų, kol jie tobulai priglus prie kojos ir taps tarsi dar viena kūno galūne.

Bato dydis nustatomas, vadovaujantis tarptautine Mondo skale. Pagal ją bato dydis atitinka jo vidinio pado ilgį centimetrais. Tiek slidinėjimo, tiek įprastų batų dydžiai gali truputį skirtis, priklausomai nuo gamintojo ar pasirinkto modelio. Matuokitės kiek galima daugiau ir nevenkite kalbėtis su profesionalais, kurie mielai pakonsultuos dėl pasirinkto gamintojo naudojamo bato kurpalio, nuo kurio priklauso bato išlinkimai, keltis, plotis bei kitos detalės.

Kaip išsirinkti slidinėjimo batus

Pradedantiesiems rekomenduojama griežtai paisyti Mondo skalės. Po kelių slidinėjimo dienų, batui prisitaikius prie kojos jame atsiras ir būtinos laisvos vietos. Tuo tarpu pažengę slidininkai gali sau leisti kiek palaviruoti Mondo matavimais ir rinktis trumpesnį vidinį padą prie savo mažiau lanksčios išorinės bato dalies. Nepamirškite įvertinti bato pločio ir pasirūpinkite, kad įkišus koją, jame neliktų nereikalingos erdvės šonuose. Slidinėjimo ekspertai dažniau renkasi mažesnį išorinį bato kiautą, kad užtikrintų super tikslumą ir reakciją.

MATAVIMOSI YPATUMAI

Niekada nesirinkite slidinėjimo batų pagal mėgstamą spalvą ar žemiausią kainą. Tai toks pirkinys, į kurį neabejotinai verta invenstuoti tiek lėšas, tiek savo ir slidinėjimo įrangos pardavėjų laiką. Apsiavę batus, spaustukus užseginėkite iš apačios į viršų ir pasistenkite per daug jų neužveržti. Jeigu iš karto susidursite su skausmu ar kitais nemaloniais pojūčiais, negaiškite laiko ir iš karto matuokitės kitą batų porą. Net ir suradę tinkamą, iš pradžių galite jaustis šiek tiek nepatogiai, tačiau neskubėkite priimti sprendimo.

Užsisegę batą, atsistokite pilna pėda, kojų pirštai turi liestis su bato priekiu, timptelėkite už liežuvėlio ir pabandykite batą palenkti pirmyn. Tokiu būdu kulnas pasislinks atgal, pirštai atsipalaiduos, o koja užims tinkamą padėtį bato viduje.

Iš esmės kulnas bate turi nejudėti, o bato priekyje aplink pagrindinę pėdos dalį kone nepalikti papildomos vietos. Galėti judinti kojų pirštus nėra blogas ženklas, tačiau per didelis kiekis erdvės tik išduoda, kad batas, kurį matuojatės, yra jums per didelis.

Nepamirškite, kad praktiškai visų slidinėjimo batų vidinė dalis yra termoformuojama. Šį procesą galima atlikti specialiu fenu parduotuvėje arba palaukti, kol vidinio bato forma pati prisitaikys prie Jūsų kojos. Prieš pirkdami batus, bent 10 minučių pabandykite jais pavaikščioti ir adekvačiai įvertinkite esamus pojūčius.

Tinkamai išsirinkti batai ne tik paskanins patį slidinėjimo procesą, padės lengviau valdyti slides ir tobulėti, bet ir apsaugos koją bei pėdą nuo galimų sužalojimų. Taigi, apsiginklavę baziniu know-how keliaujame ieškoti savo vienintelių ir ruoštis atidundančiam slidinėjimo sezonui!

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.