Slidinėjimas Paradiski: 425 km nerealių trasų

Slidinėjimas Paradiski: 425 km nerealių trasų

Taip, taip. Perskaitėte teisingai: Keturi-šimtai-dvidešimt-penki kilometrai. Arba 242 dvi trasos (12 žalių, 129 mėlynos, 66 raudonos ir 35 juodos), į kurias kelia 157 keltuvai. Jų aukštis išsidėstęs tarp 1200 iki 3250 m, o sniegą garantuoja du ledynai ir 626 sniego patrankos. Jau vien skaičiai, sutikime, pritrenkia ir spaudžia palaimingą džiaugsmo ašarą. Bet apžvelkim dalyką plačiau – juk tikrai ne vien dėl statistikos dažniausias atsiliepimas apie Prancūzijos Paradiski kurortą būna kažkas panašaus į: „Geriausia vieta, kurioje iki šiol teko slidinėti“.

Tačiau tai tikrai yra nepaprastai didelis kurortas (trečias didžiausias visame pasaulyje), į kurį parduodama rekordiškai daug – net 2,5 milijono ski-pasų per sezoną, o vienu metu jis gali sutalpinti ir apgyvendinti per 100 000 žmonių. Taip, slidinėjančių čia būna daug visą sezoną, tačiau net ir tokį jų kiekį aptarnauti laisvai pajėgia moderni įranga ir puiki infraktustūra. Juk tiek žmonių važiuoja ir po to grįžta kas sezoną tikrai ne tam, kad pastovėtų eilėse ir nusileistų išvažinėtomis trasomis.

Iš tiesų, aplankius įstabiame Tarentaise slėnyje esantį Paradiski, sunku patikėti, kad prieš 50 metų šioje vietoje nebuvo nieko, išskyrus plikus kalnus, kelias karves ir liūdnai pagarsėjusią švino kasyklą. Dabar Paradiski yra tikras Prancūzijos megakurortas, apjungiantis dvi didžiules slidinėjimo zonas: Les Arcs ir La Plagne.

Slidinėjimas La Plagne

La-Plagne
La Plagne yra didžiausia ir garsiausia Paradiski kurorto zona, kuri be puikių sąlygų slidinėjimui gali ir kaip reikiant išlepinti akį puikiais vaizdais. Šią zoną sudaro šeši aukštai įsikūrę ir keltuvų sistema sujungti kurortai bei dar keturi šiek tiek žemiau. Kai kurie, ypač ne per seniausiai įrengtas Belle Plagne, atrodo be galo jaukiai.

Iš viso La Plagne yra 134 slidinėjimo trasos, kurios užima 100 km2 ir tęsiasi 225 km. Jos labai proporcingai suskirstytos pagal sudėtingumą, tad rinktis kiekvienam tikrai yra iš ko, o mokytis ir tobulėti čia galima labai efektyviai. Didžiausi traukos centrai, žinoma, yra Roche de Mio ir Bellecôte ledynai, pakilę virš 2700 m, kur trasos sudėtingos, o sniegas garantuotas.
La-Plagne-2
La Plagne, kaip ir visas kitas Paradiski zonas, prižiūri didžiulė prancūzų kompanija Compagnie des Alpes, valdanti daugybę slidinėjimo zonų ir parkų tiek Prancūzijoje (įskaitant ir Val d’Isère, Les Deux Alpes bei Tignes), tiek Belgijoje, Nyderlanduose ir net Kanadoje. Ši kompanija pasižymi tuo, kad didžiausią dėmesį skiria žiemos sportui, o visa kita – antroje vietoje.

Turbūt dėl to čia nerasite penkių žvaigždučių viešbučių ir prestižinių naktinių klubų, kur galėtumėt tikėtis pamatyti Beckhamą ar Beyoncé. Nors, galbūt paklausite, kam to reikia, jei žiemos sporto pasirinkimas (įskaitant sniego parkus, 1500 m. Olimpinę bobslėjaus trasą, kopimą ledu, sniego dviračius ir t.t.) yra pavydėtinas, o jaukių barų ir restoranų, siūlančių viską, ko reikia geram après-ski, dievaži, netrūksta. Be to, net jei pasirinktumėte kurią dieną pailsėti nuo slidinėjimo, galite išbandyti daugybę kitų pramogų, kaip jodinėjimas, pačiūžos ar pasiskraidymas malūnsparniu.

Slidinėjimas Les Arcs

Les-Arcs
Les Arcs yra antra didžiausia Paradiski slidinėjimo zona, kurią su La Plagne jungia didžiausias pasaulyje liftas Vanoise Express, talpinantis net 200 žmonių. Les Arcs, kokybės ir įvairovės prasme, yra vienas iš lyderiaujančių slidinėjimo kurortų, pradėtas statyti septintojo dešimtmečio pabaigoje ir iškart susilaukęs didžiulio pasisekimo, kuris neblėsta iki šių dienų. Jis sukurtas pagal geriausias prancūzų tradicijas, kur svarbiausia – maksimalus patogumas, kas reiškia puikią įrangą ir didelę trasų įvairovę.

Šią zoną sudaro keturi kurortai: Arcs 1600 (skirtas šeimai), Arcs 1800 (pagrindinis kurortas), Arcs 1950 (naujausias ir prabangiausias) ir Arcs 2000 (sportinis). Visi jie pavadinti pagal apytikrį aukštį, į kurį kurorte galima pakilti, nors pastarasis kažkodėl pasikuklino geru šimtu metrų.

Kaip ir La Plagne, Les Arcs taip pat gali pasigirti įspūdingu trasų skaičiumi. Iš viso čia yra 106 trasos, kurių didžioji dalis – raudonos ir mėlynos. Žalių, pradedantiesiems skirtų trasų, čia nėra daug. Tačiau geroji dalis yra ta, kad kiekvienas gali rasti kažką sau. Pavyzdžiui, jei tai jūsų pirmoji diena, drąsiai keliaukite į Arcs 1800 ir sėskite į Carreley arba Villards keltuvą – jais pateksite į nesudėtingas mėlynas trasas, kuriose dažniausiai nebūna tų, kurie stengiasi išvysti šviesos greitį, ir turėsite daugybę vietos mokymuisi . Patyrusiems labiausiai patiks Aiguille Rouge – 7 km horizantalaus ir 2 km vertikalaus nusileidimo.
Les-Arcs-4
Snieglentininkai į Les Arcs plūsta dėl Apocalypse parko, įsikūrusio tarp Arcs 1600 ir 1800. Jis populiarus ne vien dėl figūrų, bet ir dėl to, kad į jį kelia labai patogus J-bar keltuvas. Metų metais tai buvo pažangiausias sniego parkas visose Alpėse, lyginamas su pagrindiniu šių kalnų parku Avoriaz. Trys tramplinų linijos turi ką pasiūlyti visiems nuo besimokančio iki profesionalo, taip pat netrūksta ir turėklų, dėžių, sienų, o sezono pabaigoje atidaromas ir šuolis per vandenį. Viskas, ko čia galima pasigesti, yra nebent pusvamzdis, kuris kol kas – tik planuose.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.