Kaip išsirinkti tinkamus slidinėjimo akinius?

Kaip išsirinkti tinkamus slidinėjimo akinius?

Slidinėjimo akiniai (goglai) yra viena svarbiausių įrangos dalių – tokie pat svarbūs kaip kelnės ir striukė, nors dauguma žmonių linkę nuvertinti jų svarbą. Kiekvienas kalnuose kojas apšilęs (ar apšalęs?..) slidininkas ar snieglentininkas tai patvirtins: negalėjimas gerai matyti gali lengvai sugadinti visą dieną lygiai kaip netinkamo dydžio batai arba prastas dešrainis. Tiesa, bet kokie slidinėjimui pritaikyti akiniai kažkiek apsaugos nuo vėjo ir šalčio. Tačiau perkant tokį asmeninį daiktą, kurį vešiesi pažiūrėti kalnų, reikia atidžiai skaityti, kas rašoma etiketėje. Jose labai aiškiai įvardinti techninė jūsų pirkinio pusė: lęšio tipas, lęšio spalva ir tonas, lęšio keitimo galimybės, rėmo dydis ir kiti svarbūs aspektai.

Slidinėjimo akinių lęšiai

Cilindriniai lęšiai

cl4 cl3  cl5cl1
Šio tipo lęšiai yra išlenkti horizontaliai ir plokšti vertikaliai. Jie neblogai atlieka savo darbą bei dažniausiai yra pigesni, tačiau saulėtą dieną su jais gali akinti spindesys, o periferinis matymas bus kiek prastesnis.

Sferiniai lęšiai

sf1sf3sf4  sf2
Sferiniai lęšiai išlenkti tiek horizontaliai, tiek vertikaliai, kad prisitaikytų prie veido formos, todėl šiek tiek primena burbulą. Lyginant su cilindriniais, jie pasižymi svarbiais privalumais:

• Periferinis matymas – kadangi pats lęšis yra didesnis, su tokiais akiniais matomumas bus geresnis į visas keturias puses;
• Spindesys – nors cilindriniams akiniams būna pritaikyta įvairių modifikacijų, geometriškai jie vis tiek turės daugiau vietų, kur saulės spinduliai pereis per lęšį ir sukurs akląsias zonas; sferiniams akiniams galima strategiškai pritaikyti tam tikrus išlenkimus, kurie sumažina spindesį;
• Vaizdo iškraipymas – plokšti cilindrinių akinių kraštai gali iškraipyti vaizdą žiūrint tam tikru kampu. Sferinė forma leidžia išlieti lęšį taip, kad plastikas toliau nuo centro būtų plonesnis – taip sukuriamos sąlygos, kad šviesa akis pasiektų natūraliai per visą lęšio ilgį ir plotį. Nors šiuolaikinių technologijų pagalba ir cilindrinių akinių vaizdo iškraipymas yra sumažintas, optimalus variantas lieka sferinė forma.
• Rasojimas – daugiau vietos tarp šalto oro ir veido reiškia geresnį vėdinimą ir natūraliai mažesnę užrasojimo tikimybę.

Lęšių spalva ir tonas

splv
Turbūt nieko nėra blogiau (ir pavojingiau) nei miglotas vaizdas leidžiantis powderiu arba laikinas apakimas giedrą dieną. Lęšių būna visų vaivorykštės spalvų ir atspalvių. Nors vieni geriau tiks prie striukės spalvos, kiekvienas tonas skirtingai filtruoja saulės šviesą ir suteikia tik tai spalvai būdingų privalumų tam tikroms oro ir šviesos sąlygoms. Šviesos kiekis, kurį praleidžia akinių lęšis, vadinamas regimosios šviesos pralaidumu (Visible Light Transmission – VLT). VLT paprastai išreiškiamas procentais nuo 0% iki 100%.

Vieni lęšiai pritaikyti naudojimui prie silpnos šviesos, kai prastas matomumas, pavyzdžiui, kai sninga, kabo rūkas, smarkiai debesuota arba net naktį. Tokie akiniai paprastai bus didesnio šviesos pralaidumo (apie 60-90%). Tipinės tokių akinių spalvos: geltona, rožinė ir mėlyna. Kitus lęšius atitinkamai geriau naudoti saulėtą dieną, kai matomumas geras, tad jų funkcija – praleisti mažiau šviesos. Tokie akiniai paprastai būna veidrodinio tipo, jų VLT – apie 5-20%, o pagrindinės spalvos: juoda, pilka ir auksinė. Žinoma, yra ir tarpinių variantų – tokie akiniai neblogai atliks savo funkciją abiem atvejais, o ypač tiks dienoms, kuriomis oro sąlygos nuolat kinta. Kiekvienas gamintojas turi didelę tonų įvairovę šviesioms ir debesuotoms dienoms bei nemažą universalių lęšių pasirinkimą.

Keletas akinių arba lęšių

Tad kyla klausimas: kiek vienam žmogui reikia akinių? Dauguma išsiverčia su viena gera pora, kuriai naudoja vieną lęšį. Jeigu slidinėjate tik saulėtomis dienomis, vieno tamsaus lęšio pilnai pakaks, jei – įvariomis sąlygomis, atitinkamai reikės dviejų akinių arba dviejų lęšių tiems patiems akiniams.

Keičiami lęšiai
kl1 kl2 kl3 kl4

Kuo daugiau laiko praleisite kalnuose, tuo daugiau oro sąlygų teks pažinti. Turėjimas įvairių spalvų lęšių gali padėti išgauti daugiausiai iš esamų sąlygų. Tiesa yra tokia, kad vieni akiniai negali būti vienodai geri visais atvejais, prie bet kokios šviesos ir bet kokio oro. Nors nemažai akinių pritaikyti lęšių keitimui (papildomi lęšiai paprastai parduodami atskirai), gamintojai išrado įdomių būdų kaip juos pakeisti jungikliais ar magnetais. Tokios sistemos kainuoja nepigiai, bet suteikia galimybę lęšius pakeisti iškart (dažniausiai vienuose akiniuose būna du skirtingi lęšiai) ir nereikia nešiotis antros poros.

Techninės slidinėjimo akinių savybės

UV apsauga

Beveik visi slidinėjimui skirti akiniai, net ir patys pigiausi, turi 100% apsaugą nuo ultravioletinių spindulių. UV stiprėja didėjant aukščiui, tad apsaugoti akis nuo šių spindulių yra nediskutuotinas dalykas. Akiniai, neturintys arba turintys nepilną apsaugą nuo UV, nėra verti dėmesio.

Veidrodiniai lęšiai

Veidrodinė lęšio išorės danga atspindi daugiau šviesos nei lęšiai, kurie tokios dangos neturi. Kuo mažiau šviesos patenka, tuo mažiau spindėjimo ir daugiau matomumo šviesią dieną. Dar su tokiais akiniais atrodysite šiek tiek panašus į Tomą Cruise‘ą filme Top Gun, bet prieš einant į barą geriau juos nusiimti.

Poliarizuoti lęšiai

Šviesai atsispindint nuo tam tikrų paviršių, ji dažniausiai spindi stipriau ir statmenu kampu. Poliarizuoti lęšiai veikia kaip vertikalios šviesos filtras ir sulaiko tokią šviesą geriau nei paprasti veidrodiniai akiniai ir perduoda ryškesnį bei kontrastingesnį vaizdą. Sportui tokie lęšiai tinka ypač gerai, be to, nevargina akių.

Dvigubi lęšiai

Jie sukuria šiluminę terpę, kuri žymiai geriau apsaugo nuo rasojimo nei viengubo lęšio variantas. Dauguma slidininkams ir snieglentininkams skirtų akinių dabar yra dvigubi.

Nerasojanti danga

Hidrofobinėmis medžiagomis dengtas lęšio vidus gali ženkliai sumažinti lęšio norą užrasoti. Vienos dangos yra ilgaamžiškesnės už kitas, tačiau bet kokiu atveju reikia labai atidžiai skaityti gamintojų nurodymus, nes netinkamai prižiūrint galima šią dangą lengvai pažeisti.

Fotochrominiai lęšiai

Šie lęšiai automatiškai prisitaiko prie besikeičiančios šviesos ir patamsėja esant didesniam UV kiekiui, o esant mažesniam – pašviesėja. Pagrindinis jų privalumas yra tas, kad tokie akiniai – be galo universalūs. Trūkumas tik tas, kad fotochrominiai lęšiai nekeičia spalvos iškart – prisitaikymui gali prireikti kelių minučių.

Ventiliacija

Šiais laikais ją turi visų kokybių ir kainų akiniai, tik vienos geresnės už kitas. Iš esmės, kalbant apie rasojimą, kuo daugiau ventiliacijos, tuo geriau. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad akinių vėdinimo sistema tiktų prie šalmo formos ir pastarasis pirmosios neuždengtų. Kai kurie akiniai būna net su baterijomis maitinamais mažais ventiliatoriukais.

Slidinėjimo akinių rėmai

Akinių rėmai yra tokia dalis, kuri atrodo nereikšiminga, bet pasirinkus netinkamą, visos techninės savybės nueina perniek. Jų darbas paprastas, bet svarbus: laikyti lęšį vietoje, apsaugoti nuo sniego ir leisti veidui jaustis kiek įmanoma patogiau. Visi kokybiški akiniai turėtų gerai daryti pirmus du dalykus, tad svarbiausia – rinktis tuos, kurie patogūs.

Rėmo dydis

Dauguma suaugusiųjų gali tilpti į skirtingus tų pačių akinių dydžius, bet svarbiausia – kokio dydžio galva juos nešios. Jei nešioji S dydžio šalmą, greičiausiai reikės ir S dydžio akinių. S dydis paprastai skirtas vaikams ir paaugliams, bet tinka ir mažesnio veido suaugusiems. M dydis yra tas tas, kurį nešioja dauguma suaugusių. Dauguma akinių yra uniseksiniai, išskyrus tam tikrų spalvų ir formų akinius, kurie yra pabrėžtinai moteriški. L dydis tiks didesnio veido žmonėms, arba tiems, kuriems patinka kiek daugiau vietos tarp veido ir lęšio.

Ant akinių nešiojami slidinėjimo akiniai

Tokie akiniai (Over the glasses – OTG) skirti nešioti ant regą koreguojančių akinių. Tokius akinius įsigyti pigiau, nei gamintis specialius, regos korekcijai pritaikytus lęšius. Prieš juos perkant reiktų įsitikinti, kad akiniai regai nejuda po slidinėjimo akiniais ir nejaučiamas diskomfortas ar spaudimas prie nosies ir smilkiniuose. Kai kurie žmonės negali jų pakęsti, tad renkasi specialius lęšius arba slidinėdami vietoj akinių įsideda linzes.

Oversized

Dydis, žinoma, yra svarbu, ir ne tik dėl to, kad vienas tinka veidui geriau nei kitas. Dauguma gamintojų turi didelių, oversized, akinių variantų. Jie skirti tam, kad periferinis matymas būtų kuo geresnis. Juos reikia rinktis atsargiai – jie tikrai ne kiekvieno veidui ir tinka ne prie kiekvieno šalmo, užtat žiūrėti per juos – kaip per plačiaekranį televizorių. Mėgstami snieglentininkų ir pavojingų triukų mėgėjų.

Kitos slidinėjimo akinių savybės

Paminkštinimas

Prieš perkant svarbu įsitikinti, kad paminkštinimas prisitaiko prie veido išlenkimų ir nespaudžia vienoje ar keliose vietose. Tarp jo ir veido neturėtų būti tarpų, nes per juos vėliau lįs vėjas ir sniegas. Jei skauda ar spaudžia, dairykitės kito dydžio arba kitų akinių.

Dirželis

Jis iš dalies apsprendžia – tinka akiniai ar ne. Jų būna visokių – su spaustukais, spynelėm ir t.t. Jei priverži dirželį iki galo, o akiniai vis tiek laisvi, reiškia, kad jie galbūt tiks kuriam kitam veidui, bet saviškiam teks paieškoti kitų. Dažniausiai kuo dirželis storesnis, tuo geriau akiniai laikysis. Jei perkate vaikui, būtinai ieškokite su spaustuku ar sagtimi – jaunasis slidininkas juos ne taip greit išaugs.

Derinimas prie šalmo

Čia reiktų atkreipti dėmesį tiek į funkciją, tiek į estetiką. Akinius nešiosite ant šalmo, tad visada matuokitės akinius kartu su juo (jei, aišku, jį apskritai nešiojate). Jei jaučiate, kad darosi ankšta arba akiniai išsilenkia nuo per didelio įtempimo, ieškokite kitų. Dauguma akinių priderinti prie šalmų, bet su dideliais sferiniais akiniais gali kilti problemų.

Slidinėjimo akinių priežiūra

Nusipirkus daiktą norisi, kad jis tarnautų kuo daugiau sezonų. Tad specialiai tam keletas patarimų:
• Niekada nedėkite jų lęšiu žemyn ant kieto pagrindo;
• Nevalykite lęšio – geriau minkštos medžiagos gabalėliu arba specialia servetėle nuo rasojimo sugerkite drėgmę pridėdami ją prie reikiamos vietos;
• Po slidinėjimo dienos leiskite jiems pilnai išdžiūti ir išsivėdinti prieš dėdami į krepšį;
• Neslidinėjant laikykite juos minkštame dėkle (dažniausiai jį gausite pirkdami);
• Nedžiovinkite akinių saulėje arba aukštoje temperatūroje.

Kaip išvengti slidinėjimo akinių rasojimo

• Judėkite – oro cirkuliacija leidžiantis neleidžia susiformuoti rasai;
• Sniegą nuo akinių nupurtykite – niekad nevalykite lęšio pirštine;
• Stenkintės, kad sniego nebūtų ant ventiliacijos angų;
• Venkite kelti juos ant kaktos.

Jei akiniai vis dėlto užrasojo, įsidėkite juos į striukės kišenę arba pakratykite aukštyn-žemyn. Jei reikia, užeikite į barą ir apšilkite kartu su akiniais.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.