Insbrukas: slidinėjimo ir kultūros sostinė

Žiemos atostogos kalnuose

Insbrukas: slidinėjimo ir kultūros sostinė

Tikrai nedažnai sutiksime reiškinį, kai ta pati vieta yra ir ilgą istoriją menantis didmiestis, ir modernus slidinėjimo kurortas. Kaip tik toks yra Austrijos istorinio regiono Tirolio ir Alpių kalnų sostinė Insbrukas. Tai unikali vieta, į kurią visus metus plaukia tiek slidinėjimo, tiek istorijos bei kultūros fanatikai (ir, žinoma, studentai). Jeigu laikote save šių sričių adeptais, geresnės vietos atostogoms už Insbruką šioje žemėje turbūt nerasite.

Slidinėjimas Insbruke

Apie slidinėjimą Insbruke faktai ir skaičiai kalba patys už save. Šis miestas yra net aštuonių slidinėjimo zonų kaimynystėje: iš viso 57 trasos, į kurias kelia 59 keltuvai, o bendras trasų ilgis – 130 km. Čia net dukart – 1964 ir 1976 metais – vyko Žiemos Olimpinės žaidynės, 2012 m. surengtos Jaunimo Olimpinės žaidynės, kasmet vyksta Air&Style varžybos, o trasų paruošimas ir priežiūra visada atitinka profesionalius standartus.

Axamer Lizum

Jei paklaustumėt vietinių, kur aplink geriausia slidinėti, dažniausiai išgirsite Axamer Lizum pavadinimą. Šią slidinėjimo zoną nuo Insbruko skiria tik 15 min. kelio automobiliu arba autobusu. Trasų sudėtingumas čia daugiausia pritaikytas pramokusiems ir vidutiniokams – 40 km malonaus slydimo plačiomis trasomis ant saulėtų šlaitų yra idealios sąlygos įgūdžių tobulinimui.
Vis dėlto, Axamer Lizum tikrai neaplenkia ir patyrę slidininkai, norintys išbandyti juodą olimpinę slalomo trasą, o patiems drąsiausiems vietiniai gidai mielai nurodys, kur geriausios užtrasės. Laisvojo stiliaus mėgėjus čia pasitiks puikiai prižiūrimas parkas, kuriame viena iš populiariausių atrakcijų yra Kanonenrohr (patrankos vamzdis) – gigantiškas, net 2,5 km ilgio natūralus pusvamzdis (half-pipe) su 10 m aukščio sienomis.

Stubaier Gletscher

Pietinėje Insbruko pusėje įsikūręs Stubai yra didžiausias slidinėjimui paruoštas ledynas visoje Austrijoje, kuris turi ypatingai gerą reputaciją tarp viso pasaulio slidininkų. Moderni keltuvų ir kalnų įrangos sistema čia nepriekaištinga, o viršutinis kelia į svaiginantį 3200 m aukštį, kuriame sniegas visada natūralus ir tobulas, o sezonas tęsiasi nuo vėlyvo rugsėjo iki vasaros pradžios. Iš viso čia yra 34 įvairaus sudėtingumo trasos (bendras ilgis – 59 km), į kurias kelia 26 liftai (vienas jų turi net šildomas sėdynes). Ilgiausia trasa yra 10 km ilgio, kuria galima leistis nuo aukščiausio kalno taško iki pat žemutinės stoties. Daugiau kaip 5 ha ploto užimantis Moreboards Stubai Zoo sniego parkas turi atskiras pradedančiųjų, pažengusių ir pro linijas, kuriose rampos ir figūros formuojamos kasdien.

Schlick 2000

70 ha plotą nepaprastai gražiame Stubai slėnyje užimantis Schlick 2000 slidinėjimo centras garsėja savo universalumu. 16 šiame centre esančių trasų sudaro 19,1 km. Jos aiškiai suskirstytos pagal sudėtingumo lygius, o vienoje – Pistenflitzer – net matuojamas greitis, tad slidinėjant keliese galima nesunkiai išspręsti visus ginčus, kuris leidžiasi greičiausiai. Mėgstamiausias slidininkų taškas yra į 2138 m aukštį pakilusi Kreuzjoch stotis, kur sniegas yra dažniausiai natūralus (kaip ir didžiojoje dalyje Schlick trasų), bet prireikus, trūkumas greit užpildomas dirbtiniu sniegu. Dar čia gana dažnos puraus sniego dienos, per kurias į lauką išlenda visi vietiniai užtrasių gerbėjai.

InsbrukO aprés ski

Innsbruck-4
Alpėse įprasta aprés ski veiklą pradėti dar nenusivilkus slidinėjimo aprangos, dienai pradedant keistis vietomis su vakaru. Kiekviename slidinėjimo centre rasite bent po keletą barų ir užkandinių, kurios pasitiks su šiltu maistu ir šildančiais gėrimais. Paprastai žmonės čia užsuka pasistiprinti dienos viduryje ar prieš paskutinį nusileidimą, tačiau veiksmas kartais užsitesia ir iki vėlyvos nakties.

Daugelis Innsbruko lankytojų po dienos slidinėjimo patraukia į vietinius barus. Čia sau tinkamų pramogų tikrai gali rasti kiekvienas. Insbruko aprés ski pasiūla apima viską nuo rafinuotų miesto restoranų ir studentų barų iki tradicinių Alpių užeigų. Iš viso mieste išsibarstę apie 200 barų, geras tuzinas naktinių klubų, o taip pat – ir kazino bei kinas.

Apie 300 maitinimo įstaigų talpinantis Innsnbruck gali pasiūlyti variantų kiekvieno skonio, stiliaus ir biudžeto poreikiams. Čia įsikūrę tiek tarptautiniai maitinimo tinklai ir picerijos, tiek Azijos virtuvės atstovai ir individualūs modernūs bei tradiciniai austriški restoranai. Vieni geriausiai vertinamų yra Philipina Welsher restoranas, kurį rasite viešbutyje Hotel Europa Tyrol, maloniai tradicinė užeiga Innsbruck Inn, o pusryčiautojai pagyrimų negaili platų meniu siūlančiam „Breakfast Club“.

Insbruko kultūra

Innsbruck
Daugelio imperatorių ambicijas kurstęs Insbrukas turi margą istoriją, kurios palikimas matomas kiekviename žingsnyje. Imperatoriaus rūmai, Ambras pilis, Otoburgas, Wilten bazilika – visi šie istoriniai pastatai liudija įvykių kupiną praeitį. Ji susijusi su tokiomis istorinėmis asmenybėmis, kaip Philippine Welser (slaptoji erchercogo Ferdinando I-ojo žmona), Andreas Hofer (kovotojas už Tirolio nepriklausomybę) bei imperatoriumi Maksimilianu I-uoju, kurio pastatyti monumentai, tokie kaip Auksinis stogas, išliko iki šių dienų. Čia gausu ir bažnyčių, tarp kurių XII a. šv. Jokūbo, gotikos ir renesanso stiliaus Rūmų bažnyčia, Švč. Mergelės Marijos Krikščionių pagalbos, šv. Jono Nepomuko bažnyčia.

Dar čia galima aplankyti unikalų Europoje Audioversum – klausos muziejų, kuris suteiks nepamirštamų įspūdžių, o gilintis į Austrijos ir Tirolio istoriją visi norintys gali Panoramos, Provincijos ar Liaudies meno muziejuose. Taip pat visai nebrangu bus aplankyti Alpių zoologijos sodą kalnuose arba tiesiog mėgautis nepaprasto grožio senamiesčiu su kalnų panorama.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.